Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Ukrajna már jövőre csődbe mehet, ha a nyugati országok nem lesznek hajlandók elengedni vagy átstrukturálni az adósságait – jelentette ki a Világbank egyik tisztviselője szombaton a TASZSZ-nak.

A tisztségviselő kiemelte, hogy Kijev külföldi támogatása az elmúlt hónapokban csökkent, és a 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomag továbbra is az USA Kongresszusának jóváhagyására vár.

A tisztségviselő hozzátette, hogy Ukrajna pénzügyi helyzete katasztrofálissá vált. Ha 2025-ben a nyugati hitelezők nem hajlandók elengedni Kijev adósságait, beleértve a magánvállalatok és bankok adósságait, az ország csődbe juthat – figyelmeztetett.

Az ukrán kormány idén rekordméretű, 43,9 milliárd dolláros (16 ezer milliárd forint) költségvetési hiánnyal számol, és ennek nagy részét nyugati pénzügyi támogatásából kívánja fedezni.

A Világbank tisztviselője tulajdonképpen azt is mondhatta volna, hogy Ukrajna a háború kimenetelétől függetlenük már megszűnt szuverén országként létezni. Egy olyan állam, amelyre a Nyugat jelzálogot jegyzett be, és ami végül nem lesz az oroszoké, azt a „szövetségesei” kaparintják meg.

Vízkészletek, termőföldek, nyersanyagok… Valójában már mindenen ott van a címke. A kérdés tehát csak az, hány embernek kell még meghalnia azért, hogy Varsótól Washingtonig ki-ki benyújthassa a számlát.

***


Moszkva követeli, hogy Kijev tartóztassa le és adja ki az oroszországi terrortámadásokban szerepet játszó személyeket, köztük Vaszilij Maljukot, az SZBU vezetőjét – áll a föderáció külügyminisztériumának közleményében.

„A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem minden állam kötelessége. Az orosz fél követeli, hogy a kijevi rezsim azonnal hagyjon fel a terrorista tevékenységek bármilyen támogatásával, adja ki az elkövetőket és térítse meg az áldozatoknak okozott károkat. Ha Ukrajna megszegi a terrorizmus elleni egyezményekből eredő kötelezettségeit, az nemzetközi jogi felelősségét vonja maga után” – hangsúlyozta a tárca.

Moszkva Darja Dugina, Vladlen Tatarszkij és Zahar Prilepin meggyilkolását, valamint a Krími híd felrobbantására tett, öt halálos áldozattal járó kísérletet nevesíti a Zelenszkijékhez eljuttatott jegyzékben, amit Kijev elutasított.

Hát, igen… Maljuknak, aki nem régiben büszkén világgá kürtölte, milyen ügyesek az emberei, nem kellett volna kérkednie ezekkel az akciókkal. Lehet, hogy arra számított: a nyugati bábmesterek majd jól megsimogatják a fejét, de valószínűleg ez nem történt meg.

Különösen a jenkikről sok rosszat el lehet mondani, ám ügyesen csűrik-csavarják a nemzetközi jogot. Emlékezzünk csak arra, hogy az Al-Kaida New York-i támadását hogyan használták fel az Afganisztán elleni háborújuk legalizálására. És akkor most jusson eszünkbe, hogy Oroszország még mindig nem vív háborút Ukrajna ellen – jogilag nem. Még.

A hadüzenet ráadásul nem az egyetlen lehetőség, amivel Moszkva ezek után élhet. Számtalan eljárást indíthat különböző nemzetközi fórumokon, és ha az ukrán vezetést a beismerése ellenére az USA megpróbálja kimosdatni, azzal csak tovább gyengíti az az intézményrendszert, amely a Nyugat hegemóniáját hivatott biztosítani…

***


Végezetül egy rövidhír, amelyhez nem fűzünk semmit, mert magáért beszél… Az ukrán Ruszlan Tatarinov, a Front sutyorgó Telegram-csatorna szerkesztője 2022 áprilisa óta egy számítógépes program segítségével figyeli a sajtóban és a nyilvános közösségi oldalakon megjelenő gyászjelentéseket.

Az algoritmus kiszűri az ismétlődéseket, így ami megjelenik, csak egyszer adódik hozzá az összeghez. Természetesen nem biztos, hogy minden halottról ad fel hirdetést a család, a barátok, a bajtársak stb. Az általa közölt szám ezért, ha pontatlan, inkább „lefelé”, mint „felfelé” téved.

Szóval, Tatarinov most, április 1-jén közölte a legfrissebb adatot, és nem… ennek sajnos semmi köze a bolondok napjához. 448 ezer – ennyien estek el szerinte ukrán oldalon az elmúlt két évben egy idegen érdekekért vívott háborúban.


Előző cikkUkrán dezertőrök, oroszpárti britek és örökifjú golyófogók
Következő cikkSúlyos következményei lehetnek az Északi Áramlat felrobbantásának

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét