Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága újabb eljárást indíthat az Északi Áramlat felrobbantása miatt az Állai Duma és különböző szervezetek képviselőinek jelentése alapján. A dokumentum szerzői szerint az pusztán porhintés, hogy a terrorakciót az ukránok egyedül követték el, s nem véletlen, hogy a nyugati társszervek kizárták az egyébként szándékosan zátonyra futtatott vizsgálataikból az oroszokat.

Máskülönben kiderült volna, hogy az akció megszervezésében az Egyesült Államok mellett több ország vagy annak titkosszolgálata is szerepet játszott. Az más kérdés, hogy az USA-n és a norvégokon kívül – szerintünk – nem biztos, hogy minden résztvevő tudatában volt annak, mihez járul hozzá. Legkésőbb a robbanás után viszont ezt fel kellett ismerniük – és onnantól a felelősséget fokozatosan rátolták Kijevre.

No, de mit állít a jelentés? Íme:

A NATO balti-tengeri tevékenységéből világosan látszik, hogy az Északi Áramlat megrongálása nem ukrán búvárok műve, hanem a szövetség különleges szolgálatai munkájának eredménye. 2022 márciusában az Egyesült Államok és Norvégia különleges szolgálatainak képviselői a skandináv országban találkoztak, júniusban pedig megkezdődött a „BalticOperations 22” elnevezésű éves gyakorlat a Balti-tengeren. Ekkor amerikai különleges búvárok robbanóanyagokat helyeztek el egy gázvezetéken, a víz alatti bombáknak úgynevezett hidroakusztikus jelzéstől kellett volna működésbe lépniük.


2022. szeptember 26-án, az Északi Áramlat felrobbantásának napján a norvég haditengerészet Boeing P-8 Poseidon felderítő repülőgépe ledobott egy hidroakusztikus bóját, amely a detonátor lett. Nem sokkal korábban az amerikai, a német és a lett haditengerészet egy csoportja a Bornholm-szigetektől keletre tevékenykedett. Összesen 9 NATO-hadihajó, köztük például a „Kearsarge” (LHD-3) partraszálló hajó, az „Arlington” (LPD-24) partraszálló helikopterhordozó, valamint a „Schleswig-Holstein” fregatt, az „Oste” felderítő és a „BadBevensen” aknaszedő.

Gyakorlatnak álcázva

– Különös figyelmet érdemel az a tény, hogy eredetileg a Balti-tenger északi részét és a Finn-öblöt jelölték ki a gyakorlat területének – jegyzik meg. – A gyakorlat helyszínét azonban magyarázat nélkül megváltoztatták a Bornholm-szigetektől keletre eső területre (ami a Balti-tenger déli része), pontosan arra a helyre, ahol az Északi Áramlat nyomvonala halad.

Ezen túlmenően néhány polgári (kereskedelmi) hajó nem szabványos és logikátlan mozgása is feltűnést keltett. Például a „British Achiever” brit tanker, a „Grand T” panamai szárazáru-szállító hajó és a “Svi7” lengyel halászhajó szeptember 22-24-én letért az útvonaláról, és a jövőbeli gázvezeték-robbantások helyszíneihez közeli területeken közlekedett.

Mindez a parlamenti képviselők és a közvéleményt képviselő aktivisták véleménye szerint a NATO-országok különleges szolgálatainak részvételéről tanúskodik az aláaknázásban.


Az ukrán szál

A vizsgálat készítői szerint az „Andromeda” nevű ukrán jacht és az ukrán különleges szolgálatok munkatársai is részt vettek a terrortámadásban. Ez azonban fedőakció volt, el kellett terelni a gyanút a főszervezőkről.

– A rendelkezésre álló adatok szerint – áll a dokumentumban – a szervezési és technikai segítséget és felügyeletet amerikai szakemberek (búvárfelszerelés, román fedőokmányok és robbantóeszközök) nyújtották az akcióhoz a kijevi amerikai nagykövetség misszióvezető-helyettesének, s C. W. Smithnek (aki korábban az ISAF-ban szolgált) a közvetlen felügyelete alatt, és az ukrán GUR (Főhírszerzési Igazgatóság. – a szerk.) volt vezetőjének, Vaszil Burbának a bevonásával. Smitht a sikeres művelet után az európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettessé nevezték ki.

Az amerikaiak kezdettől fogva úgy döntöttek, hogy minden felelősséget az ukrán GUR-ra hárítanak, Burba után a következőben maga Kirilo Budanov, e kétségtelenül terrorista szervezet vezetője is folyamatosan azzal hencegett, hogy az ügynökség részt vesz az Oroszország ellen végrehajtott véres akciókban.

– Megbízható ukrán forrásokból származó információk szerint a fedőakcióban egy jól ismert búvárcsoport vett részt, többek között: A. Burgomistrenko (aknavető kiképzést kapott a 131. SDF Központban (in / 4456), beszél angolul, jó búvárképzéssel rendelkezik), O. Varava, R. Rudenko (hívójel: „Káplán”, Bila Cerkva alpolgármestere), a vezető csoport Sz. Kuznyecov, és egy női műszaki búvár „Marisha”hívójellel. A csoport közvetlen vezetője R. Cservinszkij volt, K. Budanov irányítása alatt – állapították meg.


A fedőcsoportot először a Zsitomiri területen lévő kőbányában készítették fel. Ezután a “búvárokat” Romániába szállították, román okmányokat állítottak ki, és egy magánházban telepedtek le a román haditengerészet mangaliai bázisának közelében. A kiképzésre a Déli-patakok tengeri szakaszaihoz közeli területeken került sor. Később a csoport Lengyelországba költözött, ahol az “Andromeda” jachtot bérelték.

E csoport tagjai valóban lemerültek az Északi áramlat közelében. Nyilvánvalóan azért, hogy ha bármi történne, biztosabban vállalhassák a felelősséget. – Az Északi Áramlathoz O. Varava, “Marisha” hívójelű műszaki búvár és R. Rudenko merült le – áll a dokumentumban.

A jelentés szerzői rámutattak, hogy ezek az információk nemcsak a bűnösök azonosítására, hanem gazdasági válaszintézkedésekhez is felhasználhatók.

Előző cikkIzgul a Világbank, az oroszok jogászkodnak, és egy szám
Következő cikkHirosimát emlegette egy amcsi képviselő Oroszország kapcsán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét