Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Belarusz kedden háromnapos hadgyakorlatot kezdett az Ukrajnával, valamint az Európai Unió két tagállamával, Litvániával és Lengyelországgal közös határai mentén – adta hírül az MTI. A belorusz védelmi minisztérium a Telegramon azt közölte, az ország nyugati részén lévő Hrodna és a keleti régióban lévő Homel környékén indított manőver célja a térségek védelmének megerősítése, valamint egy esetleges szükségállapot esetén történő műveletek szimulálása.

Ez a hír alap esetben nem bírna jelentőséggel, de…! Emlékezzünk, hogy miként indult az oroszok különleges katonai művelete Ukrajnában! Hát így: Belarusz lehetővé tette, hogy a 2022. február 24-én keleti szomszédunkat megtámadó orosz csapatok átvonuljanak az országa területén.

Az orosz csapatok a támadásig Belaruszban (is) „hadgyakorlatoztak. Ezzel nem állítom, hogy a belorusz erők bármilyen – a szokásos hadgyakorlatozástól eltérő – hadműveletekbe kezdenének bárki ellen, de lássuk meg majd végét…


A gyanúnkat pedig csak növeli, hogy a hadgyakorlat egyik felét Homel környékére, a másik felét Hrodna térségébe szervezték. Homel alig húsz kilométerre van a belorusz-ukrán határtól, és ugyanekkora távolságra fekszik a belorusz-orosz határtól. A többit a fantáziátokra bízom…

Hrodna fekvése, ha lehet mondani, még ennél is érdekesebb, mert a város körülbelül tíz kilométerre van a belorusz-lengyel határtól, de nincs messze a belorusz-litván határtól sem.

S ha Belaruszban egyszer tényleg rászánnák magukat, hogy saját területről utat nyitnak a kalinyingrádi régióba, akkor azt a támadást éppen Hrodna térségéből indíthatnák.

A feltételezés pedig nem minden alap nélküli, mert a belorusz média a közelmúltban nyíltan publikálta – erről mások mellett a Portfolio.hu is írt –, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Lengyelország és Litvánia között található Suwałki-folyosó megtámadásáról és elfoglalásáról egyeztetett tábornokaival.


A felvételen Lukasenka elnök Aljakszandr Naumenkó tábornokkal, a belorusz északnyugati műveleti körzetének parancsnokával beszél, azt akarja tudni, hogy „milyen széles a Suwalki folyosó, amiről a litvánok folyamatosan magyaráznak.” Naumenkó azt mondja, hogy 42 kilométer légvonalban.

Lukasenka ezután azt akarja tudni, hogy a fehérorosz hadsereg el tudja-e foglalni, és meg tudja-e tartani a területet, most, hogy „szükségessé vált a balti államokkal való szembenézés.” – Mindent megterveztünk, a harckészültséggel kapcsolatos felkészítés most zajlik, az embereket pedig most képezzük – mondja a tábornok.

Fogalmunk sincs, hogy a fenyegetés valós vagy sem, könnyen lehet, hogy Lukasenka és Naumenkó beszélgetése dezinformációs céllal jött ki. Nem árt azonban komolyan figyelemmel kísérni az eseményeket, pláne hadgyakorlatok idején…


Előző cikkNagykövetséget bombázni nem kell félnetek jó lesz…
Következő cikkÍgy tartotta fent a hatalmát Franciaország a volt gyarmatain

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét