Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna jelenleg az egyetlen olyan állam a Földön, amelynek valóban naponta kell megvédenie magát a ballisztikus rakétatámadásoktól, ezért felszólította a NATO országaiból érkező kollégáit, hogy adják át nekik a világon rendelkezésre álló összes Patriot légvédelmi rendszert – erről itthon az Index.hu számolt be.

A nyilatkozatot Kuleba Radoslaw Sikorski lengyel, Jose Manuel Albares Bueno spanyol és Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszterrel folytatott külön találkozói után tette.

Az ukrán külügyminiszter szerint a Sikorskival folytatott megbeszélés egyik témája az volt, hogy megvitatták, Lengyelország képes-e segíteni az ukrán légtér védelmét az orosz rakétákkal szemben, valamint a lengyel légtér orosz rakéták általi megsértésének kérdését – írta meg a focus.ua.


Kuleba azt is elmondta, hogy spanyol kollégájával, Buenóval beszéltek a közös erőfeszítések fontosságáról, amelyek célja Ukrajna védelmi képességeinek megerősítése az európai béke elérése érdekében.

Ugyanakkor Kuleba dán kollégájával, Rasmussennel megvitatta Ukrajna sürgős katonai szükségleteit, többek között a légvédelmi rendszerek és rakéták biztosításával kapcsolatban. –Az is nagyon kellemes, hogy Dánia továbbra is dolgozik egy új katonai segélycsomagon, hogy megerősítse védelmünket – mondta Kuleba.

Az Index.hu emlékeztetett arra: Volodimir Zelenszkij elnök március 28-án azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem adta át Ukrajnának a Patriot légvédelmi rendszereket. Ugyanakkor hozzátette, hogy 5-7 ilyen légvédelmi rendszer jelenléte jelentősen erősítené az ukrán légtér védelmét.


Továbbá április 2-án Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette Hollandiát, hogy adjon át Patriot légvédelmi rendszereket Kijevnek, mivel az Ukrajna elleni orosz rakétatámadások jelentősen felerősödtek.

Azért szeretem az ukrán vezetőket, mert „majdnem” két lábbal állnak a földön. De ott a majdnem, ami nem véletlenül van idézőjelben. Még hogy az összes Patriot rendszert adják oda Ukrajnának… Nyilván nem fogják megtenni. De ami igazán izgalmas, az ez: „a Sikorskival folytatott megbeszélés egyik témája az volt, hogy megvitatták, Lengyelország képes-e segíteni az ukrán légtér védelmét az orosz rakétákkal szemben”.

Ezt hogy is? Lengyel repülők lépnének be az ukrán légtérbe? Vagy lengyel légvédelmi egységek lőnének orosz rakétákra és drónokra? Ezek megbuggyantak? A lengyelek tényleg addig rángatják az oroszlán, akarom mondani, a medve bajszát, amíg az be nem gurul… Ez egy másik történet lenne, ahová nem szeretnék eljutni!


Előző cikkOroszországot választják új hazájuknak egyes ukrán foglyok?
Következő cikkÖzönlő önkéntesek, orosz csel, fojtogató alkatrészhiány

1 hozzászólás

 1. Erre az ukrán sürgetésre reagálva Oroszországnak kellene megsürgetni
  az ukri-nácikat, hogy takarodjanak ki
  az általuk megszállt és megszállás alatt tartani akart területekről, a Donbaszból: Donyeck, Luganszk, Herszon, Zaporozsje több mint 80 %-ban oroszok lakta
  és érvényes szavazás után már Oroszországhoz tartozó,
  összefüggő területeiről.
  A Krím-félsziget pedig sosem volt az ukránoké, azt az átmeneti Szovjetunió idején az alkoholista SZKP-főtitkár adományozta Ukrajnának.
  Putyin pedig érvényes szavazás után visszavette azt, ami mindig is az általa vezetett Oroszországhoz tartozott,
  annak tulajdona.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét