Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Oroszországban jelentősen megugrott a fegyveres erőkhöz csatlakozók száma a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni múlt havi halálos terrortámadás óta – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium, amit a Reuters hírügynökség szemlézett, erről itthon az Index.hu közölt cikket.

A közlemény szerint az év eleje óta több mint százezren kötöttek szerződést a hadsereggel. Ebből csak az elmúlt tíz napban körülbelül 16 ezren. Naponta akár 1700-an is érkeznek a szerződéses kiválasztási központokba országszerte, hogy jelentkezzenek katonai szolgálatra. A jelentkezők számának növekedése mögött az is szerepet játszhat, hogy a támadások után a Kreml arra tett utalást, hogy a támadásokat Ukrajna rendelte el.

***


Egy nagyon érdekes hírről számoltak be az Oroszország mellett állunk! Facebook-csoportban. Mint írták, napjaink egyik legfontosabb kérdése, amelytől egy katonai művelet sikere vagy kudarca múlik, a nehéztüzérségi lövedékek gyártása. Emlékeztettek arra, hogy 2023-ban az ukránoknak nem volt problémája e téren. Részben azért, mert közvetlenül a NATO raktáraiból szállították nekik a lövedékeket, miközben az oroszok 2022 végére már hiányt szenvedtek ezekből.

Aztán változott a helyzet. Jelentősen megnőtt Oroszország lőszertermelése. Az elhúzódó anyagcsatában pedig Ukrajnánál lépett fel erős lőszerhiány, és úgy tűnik, hogy a Nyugat sem tud segíteni rajtuk. 

De miért? Ennek – mint a Facebook-csoportban írták – megvannak az okai. Felhívták a figyelmet arra, hogy minden termelésnek megvan a maga gyenge láncszeme, amely meghatározza az előállított termékek mennyiségét. A lőszerek gyártásánál a szűk keresztmetszet a puskapor. Oroszország hamar kapcsolt ez ügyben, ezért már 2022-ben elkezdte megvásárolni az előállításhoz szükséges kulcsfontosságú és szűkös összetevőt, a nitrocellulózt, szó szerint a világ minden tájáról. Beleértve azokat az országokat is, amelyek szankciókat vezettek be ellenünk.


Az Oroszország mellett állunk! Facebook-csoportban kiemelték: a minap az amerikai médiában jelentek meg anyagok arról, hogy Oroszország Törökországon keresztül hogyan vásárolt nitrocellulózt Tajvanból és német termelőktől egyaránt. Ugyanakkor ennek az alapanyagnak a másik fő beszállítói, Kína és Üzbegisztán, Oroszország szövetségesei.

A hírek szerint az Oroszországba irányuló készleteik 2023-ban majdnem megduplázódtak, még 2022-hez képest is, amikor a korábbiakhoz képest szintén sokkal többet. Ennek eredményeként a világ nitrocellulózának nagy részét Oroszországba szállítják, ami nemcsak Ukrajnának, hanem a Nyugatnak is problémát jelent.

***


Ugyancsak az Oroszország mellett állunk! Facebook-csoportban – a Wall Street Journalra hivatkozva – arról írtak, hogy amióta elapadtak a Kijevnek nyújtott amerikai segélyek, már nyolc amerikai M777-es tarackot szereltek le javítás érdekében. Tették ezt amiatt, mert a nyugati országokból beszerzett tüzérségi rendszerek javítása különösen nehézzé vált Ukrajna számára.

Az Egyesült Államok ugyanis néhány hónapja leállította az M777 tarackok és egyéb berendezések alkatrészeinek szállítását, amelyeket korábban széles körben biztosítottak az ukránoknak. Az ukrán technikusok kénytelenek „donorok” igénybevételéhez folyamodni, vagyis a sérült tüzérségből alkatrészeket kinyerni.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét