Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Drasztikusan csökken a háború után hazatérni vágyó ukránok száma – erről adott hírt az Index.hu hírportál. Mint írták, a háború miatt az elmúlt három évben több millióra nőtt azoknak az ukránoknak a száma, akik külföldre menekültek. – A Gazdasági Stratégiai Központ kutatást készített, hogy feltérképezze, hányan szeretnének visszatérni otthonukba a háborút követően – írja a kiszo.net.

A felmérés szerint a külföldön élő 3,6 millió ukrán közül – az Oroszországban és Fehéroroszországban élőket nem számítva – 1,4-2,3 millióan maradhatnak a jelenlegi tartózkodási helyükön, attól függően, hogyan alakul a háború Ukrajnában a közeljövőben.

A szakértők szerint a hadiállapot megszűnése és a határok újranyitása után további több mint százezer férfi hagyhatja el az országot, hogy külföldön élő családjához csatlakozzon. Ezek a változások súlyosan érinthetik Ukrajna demográfiai helyzetét, hiszen már a háború előtt is nagyon alacsony volt a születési ráta, és a kitelepülés felülmúlta a betelepülést.


Az ország népessége öregedő és csökkenő volt akkor is. Főként a középkorú nők és a gyerekek maradása fenyeget jelentős népességcsökkenéssel a jövőben, de a legkevésbé a 15-17 éves gyerekek szeretnének visszatérni Ukrajnába.

Ezeknek a fiataloknak 17 százaléka „határozottan nem” akar, 29 százalékuk pedig „inkább nem” térne haza. Amit meg is tehetnek, hiszen külföldön maradhatnak a fogadó ország oktatási intézményébe felvételizve. Becslések szerint összesen körülbelül 6 millió ukrán menekült él külföldön.

Na, hát ennél rosszabb hír aligha kell Ukrajnának. Nem elég a halottak és sebesültek százezrei, az özvegyen maradt feleségek, a fiúk elvesztése miatt összetört szívű anyák és az árva gyermekek, a megcsonkított és rommá lőtt ország, itt az újabb rossz hír.


Ha ugyanis a háborús veszteségek mellett több millió fiatal nem tér majd haza a különleges katonai művelet után, akkor az egyébként is demográfiai gondokkal küzdő Ukrajna szinte értelmes jövőkép nélkül marad. Nem hiába mondtuk az első perctől kezdve, hogy ezt az amúgy megnyerhetetlen háborút nem szabad lett volna kirobbantani.

A háború kitörése óta először tettem fel magamnak a kérdést: lehet, hogy a szintén demográfiai gondokkal küzdő Nyugat-Európa egyik célja, hogy az ukrajnai háború elnyújtásával európai fiatal felnőttek millióhoz jusson? Ráadásul olyan fiatal felnőttekhez, akik képzettek, mert a nyomorgók aligha keltek útra Ukrajnából… Ha ez így van, akkor a terv ördögi! De sajnos messze nem lehetetlen!


1 hozzászólás

  1. „Az az Ukrajnának nevezett valami”
    (Bogár László/HírTv/Háború Ukrajnában) nem „megcsonkított”, hanem az ukrán megszállás alatt tartani akart, de több mint 80%-ban oroszok lakta és érvényes szavazás után már Oroszországhoz tartozó Donbasz: Donyeck, Luganszk, Herszon, Zaporozsje összefüggő területeiről kell kitakarodniuk a Dnyeper keleti oldaláról
    a megszálló ukránoknak.
    Tegnap, április 4.-én volt Magyarország ukrán megszállása kezdetének a
    79. évfordulója. 1991. 6. 30.-án Záhonynál búcsúztatták el az utolsó, ukrán katonákat szállító vasúti járműszerelvényt. Napjainkban „trójai faló”-ként özönlenek hazánkba az ukrán nők és gyerekek, akik után az ukránok által kiprovokált, háborúvá fajult különleges katonai műveletet túlélő férfiak is jönni fognak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét