Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Egy sajtótájékoztatón megkérdezték Emmanuel Macront, hogy szerinte Putyin célba fogja-e venni a párizsi olimpiát, mire a francia elnök igenlő választ adott: „Efelől kétségem sincs” – jelentette ki, majd utalt arra is, hogy ezt az általuk megszerzett információik is alátámasztják.

Macron egyik tanácsadója az Euractivnak azt nyilatkozta: „nem tudja megerősíteni”, hogy az elnök konkrét hírszerzési információkra utalt-e a megjegyzésével. De hozzátette: „Van egy érezhető megkeményedés az oroszok részéről, amit már hónapok óta tapasztalunk.”

Hú, de érdekes! A párizsi gerontofil előállt azzal az ötlettel, hogy nyugati csapatokat küld Ukrajnába, mire az oroszok érezhetően megkeményednek. Ki érti ezt?

Egyébiránt, valószínűleg Macron maga sem tudja, mit is akart ezzel a mostani nagyotmondásával üzenni. Vlagyimir Putyin megnyomja a piros gombot, és Nukleáris Téli Olimpiává változtatja a nyári játékokat? Benevez egy Kinzsal-rakétát a 200 méteres síkfutásra? Vagy elindítja a szpecnaz deszantosait a bázisugráson? Nyilván nem.

A legrosszabb, ami történhet, hogy a megszégyenített orosz és belarusz sportolók tiszteletére a Kreml hackerei valahogy bejátsszák a nemzeti himnuszukat. Esetleg valamilyen trükkel megtréfálják Ukrajnát és az imperialista szövetségeseit. Kíváncsian várjuk a showt!

***


Az Egyesült Államok magas készültségi fokozatban van, és felkészült egy jövő héten várható jelentős iráni támadásra, amely izraeli vagy amerikai eszközöket venne célba a Közel-Keleten. A támadás arra a hétfői damaszkuszi izraeli csapásra adott válasz lehet, amelyben vezető iráni parancsnokok haltak meg – árulta el a CNN-nek egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő.

A tisztviselő szerint az iráni támadás elkerülhetetlen, és ezen az állásponton vannak az izraeli kollégái is. Az Egyesült Államok és Izrael is jelentős erőket mozgat meg annak érdekében, hogy felkészüljenek az esetleges támadásra. Egy ilyen támadást követően azonban az Izrael és a Hamász közötti háború nagyobb konfliktussá szélesedhet, amit Joe Biden igyekszik elkerülni.

Az első, ami erről eszünkbe jut, a régi televíziós műsor, az Önök kérték. És tényleg: ha összevetjük ezt a hírt az előbbivel – nyoma sincs benne a franciák értetlenkedésének, megdöbbenésének vagy félelmének. A zsidók és az Egyesült Államok tudja, hogy ezt a játékot így játsszák, és a párizsi selyemfiúval ellentétben meg is van az erejük hozzá.

Provokálnak, provokálnak, míg a másik vissza nem lő, aztán kiállnak és elmondják, hogy ez indokolatlan és törvénytelen erőszak volt, esetleg szankciókat követelnek, de mindeközben – válaszul az „agresszióra” – lebombáznak néhány iráni erőművet, telekommunikációs központot, hidat és gátat.

Majd kezdődik az egész elölről. Amíg bele nem szaladnak egy akkora pofonba, amire ők sem voltak felkészülve.

***


Idézet a Politico brüsszeli kiadása által közölt interjúból: „Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök nagyhatalmú kabinetfőnöke a mobiltelefonján lévő fotókat lapozgatva talált egy felvételt, amelyen 77 éves édesanyja jobb felső karján az ország sárga és kék színű ukrán szigonyos tetoválása látható.”

„Kuncogott, miközben elmagyarázta, hogy a tetováló művész figyelmeztetett, hogy a tinta néhány év múlva elhalványulhat. Erre az anyja azt mondta: »Nézd, már nincs annyi időm hátra, biztos vagyok benne, hogy [a színek] kitartanak.«”

Az intellektuális poénokkal az a baj, hogy egyszerre kívánnak bizonyos szintű intelligenciát a közlőtől és a befogadótól. Értjük, de a lap is elmagyarázza, hogy ezzel az anekdotával Jermak az ukrán kurázsira akart utalni, de a történet nem erről szól!

A tinta (Ukrajna) nem különleges, nem fog tovább kitartani annál, mint amire „kalibrálva” van. Csak a kedves mama fog előbb elpatkolni, minthogy a tetoválása kifakuljon. És pontosan ez vár az ukránokra is, ha nem kötnek békét: jelentős részük előbb fog elpusztulni, mint az ország elbukni, de a bukás garantált. Mert a színek nem tartanak örökké.


2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia!

    Remélem nem haragszol a tegező formáért.
    Tetszenek az írásaid, de ezúttal egy kritikus megjegyzést tennék. Talán még nem említette más, hogy a sárgával való “kiemeléseid” nem, vagy alig láthatóak.

    Üdv.,
    Szabó Sándor

  2. Szabó Sándor hozzászólásához még annyit hozzá lehet tenni, hogy ha megoldható lenne a teljes felületet negatívra váltani, vagyis fekete alapon fehér szöveggel, akkor úgy maradhatna sárga színnel a kiemelés, és még szemkímélő is lenne az oldal olvasása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét