Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Újabb részletek derültek ki a délkeleti Szisztán és Beludzsisztán tartományban csütörtöki terrortámadásról – írta az iráni Fársz hírügynökség. Ezek szerint a nehézfegyverzettel is rendelkező bűnözők az oroszországihoz hasonló akciót terveztek.

Az efféle történetek ritkán jutnak el a nyugati olvasókhoz, pedig sokat elárulnak a világunk működéséről, ezért úgy gondoltuk, bemutatjuk nektek ezt az esetet!

A vizsgálatok szerint a Dzsais al-Adl terrorcsoport 29 tagja hajtotta végre a támadásokat. A résztvevők közül 18-at az iráni biztonsági erők megöltek. Valamennyien képzett öngyilkosmerénylők voltak, akik túszokat akartak ejteni, hogy élő pajzsként használják áldozataikat a biztonsági erőkkel folytatott tűzharc során, majd az utolsó töltények kilövését követen felrobbantották volna magukat.


Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) szárazföldi erőinek ezt sikerült megakadályozniuk – tizenöt biztonsági ügynök – ahogy az irániak fogalmaznak – „mártírhalála” árán.

Az akciót a Dzsais al-Adl magára vállalta és a szervezet felelősségét a nyomozás is megerősítette. A csoport az elmúlt években több robbantásos merényletet és emberrablást hajtott végre Délkelet-Iránban.

Az IRGC kiemelte: a terroristák nem kiszuperált szovjet vagy jugoszláv, hanem modern eszközöket használtak. Ez és az operatív munka során beszerzett információk megerősítik, hogy a Dzsais al-Adl legalább közvetve a nyugati titkosszolgálatok támogatását élvezi.

Itt közbe kell vetnünk valamit: Szisztán és Beludzsisztán Irán Afganisztánnal és Pakisztánnal határos területe. Az új tálib vezetéssel Teherán viszonya egyelőre távolságtartó, de békés. Iszlámábáddal, az USA régiós szövetségesével lényegesen „bonyolultabb” a kapcsolat.


Éppen ezért nem feltételezhetünk részrehajlást Mirza Aszlam Baig, a pakisztáni hadsereg korábbi vezetője részéről, aki 2008-ban kijelentette: az USA katonailag és pénzügyileg támogatja a Dzsundullahot, a Dzsais al-Adl anyaszervezetét Irán destabilizálása érdekében.

A globalsecurity.com biztonságpolitikai oldal szerint Baig azt mondta, hogy az amerikai hadsereg kiképzést nyújt a Dzsundullah harcosainak, hogy állandó nyugtalanságot szítson az iráni határvidéken, és negatívan befolyásolja az Irán és a szomszédos Pakisztán közeledését.

A csoport szoros kapcsolatban állt a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezettel is, amely valamilyen rejtélyes oknál fogva Iránt és a síitákat tartja igazi ellenfelének, miközben Izraellel szinte egyáltalán nem törődik. Ezek után hab a tortán, hogy a Dzsais al-Adl egyik vezetője, Szalahaddin Faruki több nyilatkozatában óvatosan támogatta a Nyugat szíriai beavatkozását.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét