Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Ukrajnában egy 14 éves tinédzsert „pakolt be” egy buszba négy katonai egyenruhás férfi Odessza régióban – idézett az ukrán sajtó egy helyi tisztségviselőt. A lapjelentések szerint, amikor az egyenruhások megtudták a srác korát, közvetlenül az autópályán elengedték. Még milyen jó, hogy megkönyörültek rajta.

Ezek után teljesen hihető, amit Dmitrij Lubinec, a Verhovna Rada emberi jogi biztosa mondott – ezt az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban idézték –, hogy csak 2023-ban több mint ezer konfliktus volt a mozgósító komisszárok és a civilek között. Hozzátette: 2024 első három hónapjában már több mint háromszáz ilyen eset van.

Arra a kérdésre is válaszolva, hogy volt-e legalább egy olyan eset, amikor megbüntették a katonai nyilvántartási és besorozási iroda alkalmazottját, Lubinec megjegyezte, hogy értesült fegyelmi eljárásról, amikor közigazgatási bírságot szabtak ki valakire, de konkrét példát nem tud.

***


Közben egy brit szakértő arról beszélt, hogy az orosz csapatok már Csaszov Jar kapujában vannak. Alexander Mercouris a blogjában a YouTube-on kifejtette, hogy a város elfoglalása nehéz lehet, de a település összeomlása gyorsan bekövetkezik. Csaszov Jar elfoglalása nagy lendületet adhat az orosz hadseregnek, mert a település elvileg jól védhető, ám ha a város elesik, akkor utána sík terep következik. S ami mindkét fél szempontjából fontos, Moszkva erői előtt megnyílhat az út Kramatorszk és Szlavjanszk felé.

***


Ugyancsak az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban arról is hírt adtak, hogy a közelmúltban a zaporozsjei fronton harcoló orosz katonák levettek egy dögcédulát egy halott katona testéről, és kiderült, hogy az egy lányé, Szvetlana Piletszkajaé volt.

A legborzasztóbb az, hogy a katona 2006-ban született, így még a felnőttkort sem érte el. Mint írták, nem valószínű, hogy a lány kényszermozgósítás áldozata lett – mi azt mondjuk, ez egyenesen kizárt –, valószínűleg Szvetlana egyenruhába öltözése a kijevi propaganda munkájának eredménye volt. Ahelyett, hogy lebeszéltek volna a frontra menetel gondolatáról, egyenruhát adtak rá, és fegyvert raktak a kezébe, majd elküldték oda, ahol a tavaly nyári ukrán offenzíva befulladt. Rabotinóba, amelyet még az ukrán hadsereg magas rangú tábornokai is pokolnak neveztek.

Harkovban közben egyre inkább hozzá kell szokni az embereknek a gondolathoz, hogy áram nélkül maradnak. Az orosz támadnak mindent, ami az áramellátással kapcsolatos, úgy az erőműveket, mint az elosztókat, amelyeken keresztül még lehetett áramot továbbítani a városba.

A hírek szerint a metró sem működik, mert a rendszer nem bírja a terhelést. Moszkva akcióiból arra következtetnek, hogy az oroszok hamarosan megtámadhatják Harkovot, sokak szerint az idei nyár kérdése, hogy indul-e offenzíva a nagyváros ellen.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét