Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Donald Trump volt amerikai elnök bizalmasan azt mondta, véget vethet az ukrajnai konfliktusnak, ha nyomást gyakorol Kijevre, hogy engedje át Oroszország javára a Krímet és a Donbászt – adta hírül a The Washington Post című amerikai lap, a cikket itthon az Oroszhírek.hu szemlézte. Erről – a névtelenség fenntartása mellett – a Trumppal és tanácsadóival folytatott beszélgetésben részt vevő források beszéltek a lapnak.

Arra mindannyian emlékszünk, hogy a volt amerikai elnök többször is azt mondta, hogy 24 órán belül véget vethet az ukrajnai konfliktusnak, ha megnyeri az amerikai elnökválasztást. Korábban Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton azonban kijelentette, hogy a volt elnök nem tudja, hogyan lehetne megoldani az ukrajnai konfliktust sem 24 óra, sem 24 év alatt. Szerinte Trump egyszerűen csak azt hiszi, hogy neki sikerül „alkut kötnie”.

Nem szívesen írom, de nekem is egyre inkább az az érzésem, hogy Trump 24 óra alatt nem tudna békét teremteni Ukrajnában, legfeljebb akkor, ha maga is megtámadná keleti szomszédunkat. Ez persze nyilván lehetetlen. A gond az, hogy amikor Trump – több mint egy évvel ezelőtt – a 24 órás „ötlettel” először előállt, akkor Moszkva még lényegesen kevesebb energiát tett bele a háborúba, mint most.


Először is Oroszország 2022 szeptemberben annektálta a Donbász mellett Zaporizzsja és Herszon megyéket is. Ezekről aligha mond le, legfeljebb az történhet, hogy megfelezik a megyéket, és Moszkva azokat a területeket tartja meg, amelyeket maga birtokol. Így arcvesztés nélkül elmondhatja, hogy a négy megye és Krím az övé.

Persze, az sem igaz, hogy 24 év kell a béketeremtéshez, mert ha Trump lesz az elnök, és ő fegyvernyugvást akar, akkor az lesz, legfeljebb nem 24 óra alatt…

A legnagyobb baj az, hogy jelenleg egyik fél sem akar békét. Az oroszok – ha lassan is – haladnak előre, így minden nappal több terület felett terjesztik ki az uralmukat. Az ukránok pedig már annyit veszítettek – és még bíznak a komolyabb nyugati segítségben –, hogy most (még) nem akarják bedobni a törülközőt.


S mit tagadás, nyugatról még sok bátorító hang érkezik Kijevbe. Most éppen Alexander Stubb finn elnök sietett a Zelenszkij-kurzus segítségére. A politikus a CNN amerikai televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy szerinte az ukrajnai harcok folytatása az egyetlen módja annak, hogy a jelenlegi konfliktusban béke legyen.

– A békét csak a harctéren keresztül érhetjük el – mondta. Stubb szerint a konfliktus lezárását célzó béketárgyalások jelenleg nem kezdődhetnek meg. Persze Trump győzelme azonnal megváltoztathatja az ukránbarát politikusok hozzáállását. Gyorsan lehet a sok barátból Kijev számára sok ellenség…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét