Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Noha a Csaszov Jarért folyó komolyabb harcok éppen csak hogy elkezdődtek, az Oroszország mellett állunk! Facebook-csoportban már arról írnak, hogy az ukrán hadsereg (az ostromlott településtől 25 kilométerre fekvő) Kramatorszkot és Szlavjanszkot “öngyilkos” városokká akarja változtatni. Az ukrán hadsereg keményen védené a területet.

– Az ukránok minden szociális infrastrukturális létesítményt aknásítanak – mondta Viktor Vodolatsky, az Állami Duma képviselője és a Luganszki Népköztársaság parlamentközi kapcsolatok koordinátora.

A Facebook-csoportban arról írnak, hogy Olekszandr Sztanyiszlavovics Szirszkij ukrán főparancsnok egy komoly védelmi vonalat készít elő. Minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy az orosz hadsereg elérje a Kramatorszk-Szlavjanszk-Krasznoarmajszk vonalat, vagy legalábbis lelassítsák az előre nyomulást.

– Már most nehézfegyvereket telepítenek a házak, iskolák és óvodák közé – mondta Vodolatsky. A recept talán az lehet majd, hogy megpróbálják a fegyvereseket „emberi pajzsként” civilekkel fedezni. Ezzel két legyet üthetnének egy csapásra: be lehetne mutatni a Nyugatnak a képet a „gonosz oroszokról”, és lassítani lehetne Moszkva erőinek előrehaladását.


De miért fontos Kramatorszk és Szlavjanszk? Kramatorszk komoly csomópont, egyes hírek szerint az ukrán haderő térségi központja, amely lélekszáma az elővárosi területek lakosságával együtt körülbelül 200 ezer fő. A Kramatorszktól északra fekvő Szlavjanszk lakossága szintén meghaladja a 110 ezer fő, a település jelentős közlekedési csomópont, a település fő iparága a gépipar. Mindkét város, a méreteinél fogva, akár hónapokra lekötheti az orosz hadsereg erőit, amiért Moszkvának komoly áldozatot kellhet hoznia.

Ugyanakkor, ha az orosz hadsereg beveszi ezt a két nagyvárost, akkor egyrészt már csak körülbelül 20-30 kilométerre lesz Donyeck megye határától, másrészt megnyílik az út nyugatra és északra. Nyugatra az első igazán komoly település, az 54 ezer lélekszámú Lozovaya ugyanis több mint száz kilométerre fekszik. Míg északra Izjum az első ukrán kézen levő nagyobb város, amelynek lakossága (2021-ben) 45-46 ezer fő volt.

Izjum körülbelül 50 kilométerre észak-keletre található Szlavjanszktól, és ha ezt a települést is bevennék az oroszok, akkor megnyílhatna az út Harkov felé dél-nyugatról. Na, ezért védenék Kramatorszk és Szlavjanszk településeket a körmük szakadtáig az ukránok. S ezért kellenek ezek a nagyvárosok módfelett az oroszoknak.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét