Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az orosz ajkú lakosság „jelenti az ukrán alakulatok állásainak helyzetét” az orosz hadseregnek, valamint akadályozza az erődök kialakítását a lakóhelyükön, ezért az embereket ki kell lakoltatni – nyilatkozta Szerhij Tiscsenko, az ukrán hadsereg 3. “Azov” dandár műszaki támogató csoportjának parancsnoka.

Tiscsenko azt állítja, hogy a helyi lakosok és az orosz hadsereg folyamatosan kommunikál egymással, ami lehetővé teszi Moszkva számára a kitűzött célok elérését. Az Azov tisztje elismerte, hogy az emberek az orosz hadseregre várnak, és nem az ukrán haderő katonáiban látják a védelmezőiket.

– Ha a front 15 kilométerre megközelít egy várost – és ez a tüzérségi tűz távolsága –, akkor az egész várost erőszakkal ki kell telepíteni – mondta Tiscsenko. Ennek kapcsán az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban megjegyezték: ebből a nyilatkozatból kiderült, hogy a frontvonalhoz közeli településekről nem az emberek biztonsága érdekében evakuálják a lakosságot, hanem azért, hogy megakadályozzák őket az orosz hadsereg támogatásában.


Felteszem a kérdést: Ugyan mit vár Ukrajna a hosszú évek óta elárult és megalázott orosz ajkú lakosságtól? Azt remélik, hogy majd az oroszok az ukrán hadsereget fogják segíteni a „sajátjaik” ellen?

Ha ezt elképzelik, akkor elég naivak. Lehet azonban más oka is annak, hogy a helyi lakosság az oroszokat segíti. Minden bizonnyal úgy kalkulálhatnak – és úgy hiszem, joggal teszik –, hogy a terület az oroszoké lesz hosszú távon, így, ha a háborúban az ukránokat segítenék, akkor a későbbiekben nem járnának túlságosan jól.

De van még egy ok. Mit kínál Ukrajna az orosz ajkú kisebbségnek? Nagyjából elnyomást, megaláztatást és nyomort, azt, amit eddig adott. Ráadásul az ország romokban van, ki tudja, mi marad belőle. Nem tudni azt sem, hogy ha egyszer véget ér a háború, akkor ki fogja helyreállítani az országot, és milyen pénzből teszi azt majd.


Ukrajna, ha lesz egyáltalán ilyen állam a háború után, romos lesz és eladósodott, és teljességgel a Nyugat gyarmati sorába kerül.

S hogy mit kínál eközben Oroszország? Nagyjából, amit Mariupolban elkezdett, és amit Artyomovszkban és Avgyejevkában tervez: újjáépítést és jövőképet a multikulturális Orosz Föderáción belül. Úgy hiszem, nem nehéz választani…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét