Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Egyesült Államok európai vezető tábornoka a kongresszusnak azt mondta, hogy Oroszország heteken belül tízszeres túlerőben lesz Ukrajnával szemben, ha nem küldenek hamarosan több lőszert és fegyvert Kijevbe.

– Az oroszok ötször annyi tüzérségi lövedéket lőnek ki az ukránokra, mint amennyit az ukránok vissza tudnak lőni. Ez néhány héten belül 10:1-re fog változni – mondta Christopher Cavoli, akit a Növekedés.hu idézett. A tábornok hozzátette: „Nem hónapokról van szó. Nem hipotetikusan beszélünk.”

Azt persze megtanulhattuk már a háború két évében, hogy minden információt kellő távolságtartással kell fogadni. Sohasem tudjuk, hogy amit mondanak az igaz-e. Simán megtörténhet, hogy Cavoli telesírja a sajtót a sirámaival, de közben egy halom lőszert szállítanak éppen Ukrajnának, amiről előzetesen nem tettek bejelentést.


Az is lehet, hogy miközben az amerikai képviselőház nem szavazza meg Ukrajnának a 60 milliárd dolláros csomagot, más módon, fű alatt valakik tovább pénzelik a Zelenszkij-kurzust. Ezt látszik alátámasztani az a tény, hogy miközben az ukránoknak hónapok óta fogytán van a lőszere, és fogynak a fegyverei, az oroszok csak nagyon lassan haladnak előre…

Ami pedig Ukrajna pénzelését illeti, Joe Biden szerdán sürgette az amerikai képviselőházat, hogy azonnal szavazzon a 60 milliárd dolláros ukrajnai törvényjavaslatról.

– A demokraták és a republikánusok többsége támogatja Ukrajnát. Most kell szavazni – mondta az elnök újságíróknak. A kezdeményezés átment a szenátuson, de hónapok óta húzódik az elfogadása a képviselőházban, ahol a házelnök, Mike Johnson nem hajlandó szavazásra bocsátani a tervezetet. Lehet, hogy egyszer még a világ sokat köszönhet majd Mike Johnsonnak…


Közben Ukrajna és az Egyesült Királyság keretmegállapodást írt alá a védelmi és fegyvergyártási ágazatban való együttműködésről – közölték Kijevben tisztviselők, ami része annak a háborús erőfeszítésnek, hogy szövetségesekkel együttműködve építsék fel Ukrajna fegyveriparát.

Ezeket a híreket azért olvasom elképedve – így voltam akkor is, amikor a Guardian megírta: legalább négy hadiipari üzemet tervez felhúzni Ukrajnában a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb hadiipari vállalata –, mert egy gyár felhúzása sok millió euróba kerül, nagyon sokba. S az egészet egy pillanat alatt porrá lehet lőni egy rakétával… Akkor pedig minek égetni a bankó kötegeket?

Én nem értem! És te?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét