Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Emlékeztek még Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének kezdetére? Több mint két évvel ezelőtt az orosz hadsereg papíron hadgyakorlatot tartott az ukrán határ közelében, több helyszínen, majd 2022. február 24-én északról, keletről és délről Moszkva erői betörtek keleti szomszédunkhoz. Az ékek jól láthatóan a nagyvárosokat vették célba.

Az orosz hadsereg délen haladt a legsikeresebben előre, Putyin csapatai nagyon hamar előretörtek, átkeltek a Dnyeperen, elfoglalták Herszon városát. Eljutottak Mikolajivig is, de a települést már nem tudták megszállni, pláne nem Odesszát, a feltételezett célt. Később az orosz hadsereg – az Antonovszkij híd megsérülése után – a Dnyeper jobban védhető, bal partjára vonult vissza, a vonalat pedig azóta is tartja.

Ugyancsak délen elfoglalták a Zaporizzsjai terület zömét – beleértve Melitopollal –, amit azóta is védenek. A donbászi hadműveletek akkoriban Luganszkban nagyobb, Donyeckben kisebb sikereket hoztak. S bár keletről eljutottak az oroszok Harkovig, északról pedig Kijevig, a fővárosig, a két központot nem tudták bevenni.


Ennek következtében a nagyvárosok térségéből az oroszok egy idő elteltével kivonultak. Az oroszok ezután erőt gyűjtöttek, majd a főleg a Donbászban kezdtek lassú, felőrlő akciókba.

De miért halad a papíron sokkal erősebb orosz hadsereg lassan? Ennek – véleményem szerint – számtalan oka van.

1, Az ukrán hadsereg, nyugati segítséggel, minimum 2014 óta készült egy lehetséges orosz-ukrán háborúra. A globalisták fegyverekkel, lőszerekkel és szakértőkkel segítették Kijevet, és ennek eredménye, főleg a különleges katonai művelet első felében, nagyon meg is látszott.

2, Miután az oroszok 2022 késő telén gyors győzelmet nem tudtak aratni, elhúzódó, felőrlő háborúra rendezkedtek be, folytatták az átállást a hadigazdaságra is. Az erőgyűjtéshez idő kellett.


3, Oroszországban nem rendeltek el általános mozgósítást, az ukrajnai hadműveleteket korlátozott erőkkel végzik, és végig arra törekszenek, hogy az emberveszteség a lehető legkisebb legyen. Ez nélkülözhetetlen a hátország megnyugtatására, és a hosszútávú célok eléréséhez, biztosításához.

4, A lassú, felőrlő háború arra is alkalmas, hogy leapassza a nyugati országok fegyverraktárainak készleteit. Felmérje a NATO-haditechnika gyengeségeit, és megtörje a nyugati fölény mindenek felettiségéről szóló mítoszt.

5, A nyugati segítségnek köszönhetően Ukrajnában erős légvédelmet sikerült kiépíteni, ami sokáig jelentékeny veszteséget volt képes okozni az orosz légierőnek. Ez is hátráltatta a gyors előretörést. Viszont az oroszok e téren is alkalmazkodtak: ma már a Patriot-rendszer sem tűnik akkora csodafegyvernek, mint akárcsak fél évvel ezelőtt.

6, A háború Nyugatra gyakorolt gazdasági hatásai: a magas mezőgazdasági és energiaárak kedveznek az orosz exportnak. Másfelől sok egyébbel együtt rombolják a háborúpárti euroatlantista világ amúgy sem fényes nimbuszát a globális Délen.


7, A Nyugat lekötöttsége Ukrajnában (és újabban a Közel-Keleten) lehetőséget ad például az afrikai antiimperialista erőknek, hogy felszámolják a posztgyarmati struktúrákat, illetve ahol ezt már megtették, ott megerősítsék a hazafias puccsok eredményeit.

Ezekkel az okokkal sokan, külön-külön talán mindannyian, tisztában vagyunk. De most belém hasított még egy gondolat. Lehet, hogy az oroszok azért is haladnak tudatosan lassan az említett okok mellett, hogy ne hergeljék a nyugati közvéleményt?

Ha gyorsan nagy sikereket aratnának, talán sokkal többet tudna segíteni a Nyugat Ukrajnán arra való hivatkozással, hogy a mentőöv nélkül nem lehet megállítani az oroszokat. Így viszont, faluról-falura, városról-városra nem olyan feltűnő a térnyerés. Amit viszont otthon az oroszok így is el tudnak adni sikernek. Ha tudatosan csinálják, okos húzás, az biztos!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét