Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője, Geng Shuang szerint az ukrajnai háborút jobb lenne tárgyalásokkal, mint fegyverekkel lezárni – írja az Unian, amit itthon az Index.hu szemlézett.

– Az ukrajnai válság továbbra is elhúzódik, és a háború túl sok áldozatot követelt. Ha továbbra is fegyvereket szállítunk a harctérre, az csak a válság súlyosbodásának kockázatát növeli, és nem segít lehűteni a helyzetet és elérni a háborút lezáró tűzszünetet. Jobb, ha a háborút tárgyalásokkal, mint fegyverekkel fejezzük be – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.

Shuang felszólította az összes érintett felet, hogy fokozzák a diplomáciai erőfeszítéseket a tűzszünet és az ellenségeskedések befejezése érdekében. Az állandó képviselő-helyettes megjegyezte, hogy támogatják egy nemzetközi konferencia összehívását is, hogy megvitassák a béke valamennyi lehetőségét.


– Készek vagyunk biztosítani a szükséges feltételeket az orosz és az ukrán fél számára a tárgyalásokhoz, és fáradhatatlan erőfeszítéseket tenni a válság mielőbbi politikai rendezése érdekében – tette hozzá.

Amellett, hogy a kínai politikusnak a legmesszebbmenőkig igaza van, mert valóban jobb, ha a háborút tárgyalásokkal, mint fegyverekkel fejezik be, van ebben a nyilatkozatban egy nagyon apró, de nagyon fontos jel.

Feltéve, hogy Geng Shuang nyilatkozatát jól fordították, ennek a kis tagmondatnak óriási jelentősége van: „ha továbbra is fegyvereket szállítunk a harctérre”. A többes szám első személy ugyanis azt jelenti, arra tesz határozott utalást, hogy amíg a Nyugat Ukrajnának szállít fegyvereket, maga Kína Oroszországot segíti. Ezt már eddig is mindenki tényként kezelte az elemzők közül, de Peking képviselői nyíltan soha nem mondták ki.


De ha már az érdekességeknél tartunk: ez a gondolat is megér egy rövid elmélkedést: „az ukrajnai háborút jobb lenne tárgyalásokkal, mint fegyverekkel lezárni”. Shuang ugyanis nem azt mondja, hogy jobb, ha békét kötnek, mintha Ukrajna legyőzi Oroszországot. A diplomata nyilatkozatában ugyanúgy benne van Moszkva győzelme. Sőt, az igazat megvallva, sokkal inkább az van benne. Így pedig már inkább fenyegetésnek tűnik, nem jótanácsnak.

Ezért is kellene Zelenszkijnek és a mögötte álló erőknek megérteniük: ez a háború Ukrajna győzelmével már nem érhet véget. S minél tovább tart, Ukrajna annál többet veszít!


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét