Amint az Oroszország mellett állunk! Facebook-csoportban megláttam az egyik legfrissebb bejegyzést, azonnal az Ellenség a kapuknál című, 2001-ben bemutatott amerikai-angol-ír-német háborús filmdráma jutott az eszembe. Ez egy szenzációsan jó alkotás, aki nem ismeri, annak röviden ismertetem a történetet. Aki ez alapján kedvet kap, nézze meg bátran!

A történet szerint a második világháborúban járunk 1942-ben, idézek a film leírásából a Port.hu alapján: „Mialatt a német és az orosz hadsereg tízezrével küldi katonáit egymás ellen és a világ rettegve várja a sztálingrádi csata kimenetelét, az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcsev csendben és egyenként cserkészi be ellenségeit.”

„A szerény és zárkózott Vaszilij csak egy átlagember, aki különleges ügyességgel végzi feladatát. (…) Jó néhány, a németektől elszenvedett vereség után a Szovjetunió az összeomlás szélén áll, és Sztálingrád eleste biztosítaná a megszálló németek végső győzelmét Európában. Sztálin magát Hruscsovot küldi, hogy felügyelje a város védelmét. Vaszilij példája feltüzeli a védők akaraterejét, és tovább harcolnak a túlerővel szemben (…).”

„A németek legjobb mesterlövészüket, König őrnagyot küldik, hogy felkutassa és megölje a német és orosz katonák közt egyaránt híressé vált Vaszilijt. Mindkét férfi elszánt türelemmel és tökéletes szakértelemmel vadászik a másikra, és vívja magányos háborúját, miközben rengetegen halnak meg körülöttük Sztálingrád romjai között.”

Gondolom, ezek után sokan felteszik magukban a kérdést, hogy mi köze az Ellenség a kapuknál című filmnek az orosz-ukrán háborúhoz? Hát annyi, hogy a napokban orosz ejtőernyősök megöltek egy tapasztalt ukrán mesterlövészt, és elfogták négy fegyveres segítőjét.


A történet filmbe illő: a légideszant erők parancsnoksága a likvidálást egy mesterlövész csoportra bízta. Az egység felkészült az akcióra, majd elfoglalta a pozícióját, és elkezdte követni az ellenséget. Csak a várakozás ötödik napján vettél észre az Ukrán Fegyveres Erők mesterlövészpárját és fedőcsoportját, a csapat összesen hét főből állt.

A párbaj során végül az orosz hadsereg kiiktatta az ukrán különleges erők mesterlövészét, a felderítőcsoportból négy fegyverest fogtak el.

Aligha hiszem, hogy ez a többnapos akció nem köszön majd vissza a filmvászonról a háború után!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét