Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az Egyesült Államok vétójával az ENSZ Biztonsági Tanács elutasította a palesztin államiság megadását csütörtökön. A New York-i szavazáson az amerikai vétó mellett két tagállam tartózkodott, így a szavazás eredménye 12 igen és 1 nem szavazat volt – írja a Mandiner.

Az amerikai álláspont szerint a palesztin államiságnak Izrael és a palesztinok közötti tárgyalásokon kell kialakulnia. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője még a voksolást megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok „világos és következetes” ebben a kérdésben, az ENSZ-en belüli lépést pedig túlságosan elsietettnek tartja. Megállapította azt is: abban sem volt egyhangúság, hogy a kérelmező megfelel-e az ENSZ tagállami feltételeknek.

Israel Katz, Izrael külügyminisztere elismerését fejezte ki az Egyesült Államok felé a vétó miatt, és szégyenteljesnek nevezte magát a javaslatot is.

Hol is kezdjük? Talán azzal, hogy Washington szerint a palesztin kérdés rendezése 2024-ben még mindig elsietett.

Nos, az egykori brit mandátumterület felosztását már 1937-ben javasolta a Peel Bizottság. Nem fogjátok kitalálni, miért: hogy megelőzzék a polgárháborút a terület döntően, de nem kizárólag bevándorló zsidó és őslakos arab lakosai között. Tartós béke, miegymás…

A második világháború miatt a megvalósítás lekerült a napirendről, de a megalapítása után az ENSZ is ezt képviselte. 1947-ben közzé is tette a rendezési tervét.

Erre most egyes olvasóink felszisszennek, és azt mondják: de az arabok (palesztinok) azt elutasították. Mi meg azt, hogy az erdélyi magyarok is elutasították a románok gyulafehérvári gyűlésének nyilatkozatát a Romániához való csatlakozásról. És a kettő tényleg tök ugyanaz! (Az erdélyi románokról az első említések az Árpád-korból származnak, egy részük panaszkodás, mondjuk úgy, a tulajdonhoz fűződő sajátos viszonyuk miatt. A románok meggyőződése szerint ugyanakkor ők mindig is ott éltek.)

Ráadásul a szóban forgó javaslatot a zsidók sem fogadták el. Viszont félve attól, hogy a nemzetközi közösség a kétállami megoldást fogja szorgalmazni, még Izrael határainak meghatározása előtt gyorsan megkezdték a muszlim lakosság elüldözését, hogy jobb pozícióban legyenek a rendezéskor. Ez történelmi tény.

A későbbiek során az ENSZ-számára ez az 1947-es terv, illetve a kétállami megoldás maradt az irányadó. Erre utalt a Biztonsági Tanács az 1967-es arab-izraeli háborút követően elfogadott 242. számú határozatában.

A Közgyűlés pedig 1974. november 22-én elfogadott egy határozatot, amely megerősítette a palesztinok jogait, amelyek között szerepelt „a külső beavatkozás nélküli önrendelkezéshez való jog”, „a nemzeti függetlenséghez és szuverenitáshoz való jog”, valamint „az otthonukba és tulajdonukba való visszatéréshez való jog”. Ezeket a jogokat azóta minden évben megerősítették.

Szóval, ja… 2024-ben, az elkeseredettség szülte sokadik terrortámadás és megtorló háború után/közben a kétállami megoldásról dönteni elsietett. Nincs elég irodalma. Precedensek sincsenek. Jó, mondjuk Jugoszlávia felszabdalása… És Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása; a Nyugat általi elismerése – ebbe lehetne kapaszkodni, viszont tök más a kettő.

Azért más, mert Jugoszlávia szétverése érdekében állt az Egyesült Államoknak és szatellitjeinek. Ha pedig valami a Nyugat érdekében áll, akkor az nem lehet elsietett, legfeljebb elkésett. Olyankor nem számít a határok változtathatatlanságának elve, és nincs szükség arra, hogy Belgrád és Pristina közötti tárgyalások során dőljön el a terület sorsa.

A helyzet tehát az, hogy az USA ismét semmibe vette egy nép önrendelkezési jogait, mert az „Izrael anyahajó” – Joe Biden jellemezte egyszer így a zsidó államot – vélt és valós érdekei fontosabbak. Azért biggyesztettük oda a vélt szócskát is, mert ezzel a döntéssel Izrael „integritása” ugyan sértetlen marad, de az erőszak 1940-es évek óta tartó láncolata sem fog megszakadni. Sőt, ezek után új lendületet vesz majd.

Netanjáhúék soha nem fognak tárgyalni a palesztinokkal. Az ellenzéke megtenné. Nem véletlenül: néhány éve még a zsidó lakosság csaknem 45 százaléka támogatta a kétállami megoldást, és a kabinet gyűlöletpropagandája, valamint a 2023. októberi terrortámadás után is 29 százalék.

És a palesztinok is békét szeretnének. 75 százalékuk azonnal aláírná a kétállami megoldásról szóló határozatot. Amíg viszont nincs ilyen, és az Izraelt kormányzó korrupt politikai elit nem hajlandó asztalhoz sem ülni velük, a tárgyalás egyedüli módja a terror marad.

Ezért Israel Katz-cal ellentétben mi nem fogjuk megdicsérni az Egyesült Államokat. Neki pedig azt üzenjük, gondolkodjon el azon, hogy milyen összefüggés lehet az antiszemitizmus és aközött, hogy a zsidó állam külügyminisztere szégyenteljesnek nevez egy javaslatot, amely egy nép önrendelkezésének, hovatovább, a létezéshez való jogának elismeréséről szól…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét