Kijev arra számít, hogy a következő hetekben megugrik a nyugati fegyverek szállítása, miután az Izrael elleni iráni támadás elvileg az USA és szövetségesei technológiai fölényét bizonyította – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfőbb tanácsadója, Mihajlo Podoljak, erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Teherán a múlt hétvégén több száz drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, amit a hónap elején a damaszkuszi konzulátusa ellen elkövetett izraeli légicsapás megtorlásának nevezett.

Izrael szerint a válaszcsapás csak kisebb károkat okozott, mivel az Egyesült Államok és más nyugati országok segítettek neki az iráni fegyverek nagy részének elfogásában. A csapást megelőzően a nyugati média szerint Irán gondosan kalibrálta a műveletet, hogy ne okozzon további eszkalációt és esetleges háborút az Egyesült Államokkal.

Egy csütörtöki interjúban Podoljak azt mondta, hogy a fejlemények Iránt „értéktelen hencegő buborékként mutatták be a Közel-Keleten, akárcsak Oroszországot”. Hozzátette, hogy bízik abban, hogy a nyugati országok most már bátrabban fognak fellépni Kijev felfegyverzésével kapcsolatban.

– Úgy vélem, hogy a következő hetekben Ukrajna lényegesen több fegyvert fog kapni, és ez hatással lesz a frontvonalra – mondta az ukrán 24-es csatornának. Arról is beszélt, hogy a több nyugati katonai képességhez való hozzáférés lehetővé teszi Kijev számára, hogy kompenzálja a létszámhiányt.

– Ukrajna olyan fél akar lenni, amely technológiával harcol egy elmaradott hatalom ellen, amely emberekkel harcol – fogalmazott Podoljak.

Szegény Podoljak! Szegény ukrán vezetők! Mi minden kommunikációs trükköt és fogást kitalálnak, hogy ráirányítsák a figyelmet a saját nyomorúságos és szégyenteljes akciójukra. Szegény Mihajlo most abba a szalmaszálba szeretne kapaszkodni, hogy mivel az iráni Izrael ellen elkövetett támadás nem tett kárt a zsidó államban, özönleni fognak a fegyverek Ukrajnába. De ettől önmagában még nem fognak. Hogy miért?

1, Irán támadása egy figyelmeztetés, egy ízelítő volt. Teherán olyan fegyverekkel hajtott végre csapást, amelyek lejárat előttiek voltak, vagy talán már le is járt a szavatosságuk. Olyan drónokat használtak, amelyek a leglassabbak. S ha ez még nem lett volna elég, jó előre szóltak is a támadásról.

Már csak azt nem mondták meg, hogy a drónok és rakéták honnan indulnak, milyen útvonalon haladnak, és hol szeretnének becsapódni. Elhiheti bárki, Mihajlo is, hogy ha a Hamász képes volt túlterhelni az izraeli Vaskupola rendszert, akkor Irán is meg tudja tenni, főleg ha modern fegyverekkel támad, és az akcióról nem szól előre. S ezt tudja Izrael, tudja a Nyugat és tudja Mihajlo is!

2, Az, hogy a Nyugat segíti-e Ukrajnát, és ha igen, akkor mennyire, az magasabb szinten és magasabb szempontok szerint dől el. Az USA-ban például mindent kétszer is meggondolnak a novemberi elnökválasztás előtt. Nem akarnak a társadalommal szembemenni, és az amerikaiak többsége nem akarja elnyújtani az ukrajnai háborút, főleg az USA közreműködésével.

Na, ezért vagytok nagy bajban Mihajlo! Az orosz „buborékot” én a helyetekben nagyon nem becsülném alá. Van egy mondás: az okos a más kárán tanul, a hülye pedig a sajátból sem tud. Szerinted melyikek vagytok, Mihajlo?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét