Legfrissebb jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt prognosztizálja, hogy Oroszország gazdasága az idén szinte valamennyi fejlett gazdaságnál gyorsabban, 3,2 százalékkal fog növekedni. „A jóslat újabb katasztrofális csapást jelent a szankciókhoz foggal-körömmel ragaszkodó brüsszeli bürokraták kényszerpolitikájára” – jegyezte meg ennek kapcsán a Mandiner.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Összehasonlításképpen az Egyesült Államok esetében 2,7 százalékos növekedéssel számol az IMF, míg a Nagy-Britanniára vonatkozó előrejelzés 0,5 százalék. Ami pedig az Európai Uniót illeti – teszik hozzá a cikkben –, a két nagyágyú, Németország és Franciaország is csupán 0,2, illetve 0,7 százalékot tud majd felmutatni. Előbbi különösen kínos és ijesztő történet: az Európa gazdasági motorjaként duruzsoló Németország gyakorlatilag lefulladt, egyedüliként a G7-csoport tagjai közül.

Sok féle poént rá lehet ültetni erre a hírre, de az Európai Bizottságot nem tudjuk túlszárnyalni. A testület honlapján ugyanis a következő sorokat olvashatjuk: „Szankcióink erőteljesen erodálják Oroszország gazdasági bázisát, és elvágják a modernizáció minden kilátását.”


***

Az orosz védelmi minisztérium arról ír, hogy elfoglalták a donyecki régióban lévő Novomihajlivkát, egy nappal korábban pedig Bogdanovkából verték ki az ukránokat. Az elmúlt 7-10 napban, ha jól számoltuk 4-5 település cserélt gazdát. A pontos számot azért nehéz megmondani, mert ukrán oldalról nem sietnek megerősíteni ezeket a híreket.

Egy ideje mindennapossá váltak a stratégiai magaslatok, erdők és útkereszteződések elfoglalásáról, az ukrán ékek felszámolásáról szóló jelentések is. Ráadásul a keddre virradó éjszaka ismét súlyos rakétacsapások érték az ukrán városokat. Tényleg nagy lehet a baj, mert a kijevi rezsim katonai hírszerzésének vezetője, Budanov azt nyilatkozta: ez még csak a kezdet, a május sokkal rosszabb lesz.

Erre most újra bemásolhatnánk az Ursula von der Leyentől származó idézetet az Európai Bizottság honlapjáról, de a megúszás helyett jöjjön egy másik:

Az EU által alkalmazott szankcióknak „nagy hatásuk lehet – csak hosszabb időre van szükségük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek” – olvasható a Deutsche Welle cikkében, ahol hozzátették: ezt bizonyítja többek között Szíria és Irán példája is.

Az ukránoknak tehát annyi dolga van, hogy kivárják, amíg a szankciók elkezdenek működni, és akkor meg vannak mentve. Hogy mikor jön el ez a pillanat, azt mondjuk nehéz megmondani, mert még Szíriában és Iránban sem mutatkozott meg a büntetőintézkedések rendszerváltó hatása.


***

Ha Oroszország a jövőben támadást indít Észtország ellen, Észtország biztosan győzni fog – mondta Martin Herem tábornok, az Észt Védelmi Erők vezetője. A tábornok szerint most nem fenyeget közvetlen veszély, „de amikor a fenyegetés növekszik, az állam növeli a védelmi készültséget – és ez mozgósítást jelent.”

Ukrajnát példaként említve azt mondta, Észtországnak elég ideje van felkészülni, ha a fenyegetettségi szint emelkedik. „Az, hogy felkészülünk-e, nem tudás, hanem döntés kérdése” – jelentette ki.

„Ennek [az orosz támadásnak] az eredménye lehet egy katonai győzelem számunkra – 20 ezer halott az ő oldalukon, és csak ezer a miénken. De a mi katonai győzelmünk elég csúnya lehet ahhoz, hogy a legtöbben azt mondják majd, hogy a védelmi erők parancsnoka hülye volt, hogy a politikusok nem különítettek el elég pénzt” – fűzte hozzá.

Hogy mit mondanak majd Heremről az észtek, az legyen az ő dolguk. Mi csak érdekességképpen jegyezzük meg: a Wikipédia szerint az országban – amelynek egyetlen tankja sincs, a hadrafogható férfiainak száma pedig akkora, mint egy kisebb moszkvai kerület lakossága – még a füvet sem legalizálták, nemhogy a kemény drogokat.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét