Az ukrán hadkiegészítő alkalmazottai elmondták, hogy a mozgósítást elkerülőket néha rokonaik, különösen a feleségeik jelentik fel azért, hogy így próbálják megoldani a családi problémákat – írta a Kárpáti Igaz Szó a Hromadske című lap cikke alapján.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Ezt az írást itthon az Index szemlézte. Mint kifejtették, a Vinnicjai területen dolgozó alkalmazottak beszéltek ilyen esetekről. Szerintük a hadköteles ukránok sokszor maguk viszik kritikus pontra a helyzetet, például amikor nem újítják meg időben a felmentéseiket.

– Előfordult, hogy felhívott egy nő, és azt mondta, a férje bujkál a mozgósítás elől, úgyhogy menjünk, és mozgósítsuk. De mi nem így dolgozunk. Már így is büntetőtestületként tekintenek ránk – magyarázta az egyik alkalmazott, Katerina Hubrij.

A hadkiegészítő alkalmazottai szerint a lakosság irántuk való egyre romló hozzáállásának oka a megfelelő kommunikáció hiánya. Az emberek gyűlölete és rosszindulata mindenekelőtt a frontról visszatért munkatársakkal szemben a legerősebb: a védelemért való köszönet helyett néha átkokat hallanak.


– Azt mondják: „Miért jöttél vissza, miért nem öltek meg ott, miért osztogatsz itt behívókat?” – közölték.

Az azért tisztán látszik, hogy egy háborúban minden megtörténhet. Tömegével látni a különböző videómegosztó oldalakon olyan felvételeket, ahol rokonok, barátok, ismerősök vagy éppen egyszerű járókelők sietnek egy-egy férfi segítségére, és próbálják megakadályozni, hogy az adott személyt mozgósítsák.

Ez néha sikerül, néha nem. S ne feledjük, azok, akik akadályozzák a mozgósítást, törvénybe illő cselekményt követnek el, így papíron eljárás alá vonhatják őket. Ezt sokszor bizonyára meg is teszik, más kérdés, hogy ez csak olaj lehet a tűzre.


Az viszont durva, hogy amíg egyesek menteni próbálják a férfiakat a mozgósítás elől, mások tálcán kínálják a rokont, ismerőst a komisszároknak. Ez nagyfokú lelketlenséget feltételez, mert azt tudniuk kell: akit a frontra „küldenek”, az könnyen lehet, hogy soha nem tér onnan vissza.

Ami pedig a komisszárokkal szembeni növekvő ellenérzést illeti, a lakosság romló hozzáállásának nem a megfelelő kommunikáció hiánya az oka. Sokkal inkább az, hogy Ukrajna vezetése hazudik az embereknek. Azt állítják, hogy a cél a haza védelme, miközben valójában a globalista háttérhatalom érdekeiért viszik vágóhídra az embereket. Ezt ismerhetik fel egyre többen!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét