Az ukrán 115-ös gépesített dandár egyes alakulatai egyszerűen megfutamodtak Ocseretine térségében, ezért szakadt át a frontvonal – írja a Forbes, a cikket itthon a Portfolio.hu szemlézte.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A lap szerint a 115-ösöket bízta meg az ukrán vezérkar azzal, hogy váltsák le a fronton a számos csatában bizonyított 47-es gépesített dandárt, a feladatuk az lett volna, hogy állítsák meg az oroszokat a megerősített védelemmel rendelkező Ocseretine falu térségében. A frontvonal azonban átszakadt, az oroszok pár nap alatt szinte teljesen elfoglalták a települést.

Mint írták, az oroszoknak azért volt ilyen könnyű dolguk, mert – a 47-esek parancsnoka szerint – a 115-ösök cserben hagyták őket. Amikor az ellenség közel ért a faluhoz, a váltás megfutamodott, egyszerűen fogták magukat, és elhagyták lövészárkaikat, bunkereiket, és leléptek.

Az ukrán vezérkar végül nem tudott mit tenni, visszafordította a 47-eseket, most ők próbálják megállítani az orosz előretörést Ocseretine térségében. Az említett alakulat viszont, bármilyen jól képzett és felszerelt legyen is, rotációról lett visszafordítva, ez pedig kihathat a katonák moráljára és energiaszintjére.


A Forbes kitér arra is, hogy úgy fest: rendszerszintű kezd lenni az alacsony morál az ukrán haderőben. Ugyanaz, ami megtörtént a 115-ösökkel, megtörtént korábban a 67-es gépesített dandárral is, emiatt pedig átszervezték az alakulatot. A lap megállapítja: hiába kezdte el az Egyesült Államok ismét feltölteni az ukrán haderőt, friss, kipihent és motivált katonákra is szükség van, akik használni tudják az eszközöket.

S itt jutunk el Ukrajna jelenlegi legnagyobb bajához, ahhoz, hogy egyre kevesebben akarnak a frontra menni, és kockára tenni az életüket. Se szeri, se száma a mozgósításról, kényszersorozásokról szóló felvételeknek a különböző videómegosztó oldalakon, mert a komisszárok minden eszközzel igyekeznek minél több férfit egyenruhába öltöztetni.

Az ellenállás pedig sok esetben meglehetősen nagy, és egyre inkább látszik az is, hogy a frontra küldött egységek mind megbízhatatlanabbul teljesítenek. A régiek már unják, az újak, a kényszersorozottak pedig menekülnének a halálos pokolból… Csapdahelyzet!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét