Benyújtotta lemondását a napokban Ukrajna mezőgazdasági minisztere, Mikola Szolszkij – értesült a Politico brüsszeli hírportál, a hírt itthon a Magyar Nemzet szemlézte. A politikus lemondólevelét kézzel írta meg, amelyet Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke közösségi oldalán osztott meg.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Posztjában egyúttal tudatta, Szolszkij lemondását a parlament következő ülésén fogják megtárgyalni. Az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium Telegram-csatornáján pedig Szolszkij osztotta meg gondolatait: szerinte a jelenlegi helyzetben ez a helyes lépés, egyúttal a parlamentre bízta sorsát.

– Ha a Verhovna Rada úgy dönt, hogy elfogadja lemondásomat, hálás leszek a döntésért, ha viszont úgy dönt, hogy folytatnom kell a munkát, folytatom a munkát – fogalmazott. Az MTI közlése szerint az állami földek illegális megszerzésével kapcsolatban indult korábban eljárás Ukrajnában, ebben az ügyben kezelik a tárcavezetőt gyanúsítottként.

Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal közleményében azt írta, hogy egy hivatalban lévő minisztert gyanúsítanak azzal, hogy ő irányította azt a rendszert, amely 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzésére irányult.


A dokumentum nem nevezte meg Szolszkijt, de azt írta, hogy a gyanúsított a parlament mezőgazdasági bizottságának korábbi elnöke. Ezt a posztot Szolszkij töltötte be 2022. márciusi miniszteri kinevezése előtt. A közlemény szerint az említett rendszerben arra is kísérletet tettek, hogy további 190 millió hrivnya értékű földterületet is megszerezzenek.

A miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett nyilatkozatában a médiajelentésekkel kapcsolatban elmondta, a vádak egy 2017–2018-as időszakra vonatkoznak, amikor ügyvédként dolgozott egy állami vállalatok és magánszemélyek közötti vitában. – Szolszkij az első hivatalban lévő miniszter, akit korrupciós ügyben gyanúsítottként neveznek meg Volodimir Zelenszkij államfő elnöksége alatt – hívta fel a figyelmet az MTI.


A hírt elolvasva nem is tudom, mivel kezdjem. Hozzam elő Volodimir Zelenszkij 2022. novemberi nyilatkozatát, amikor az ukrán elnök kijelentette: „Ukrajnában nincs korrupció, és nem is lesz”?

Azóta lépten-nyomon kiderül, hogy ez a nyomorult korrupció csak nem akar megszűnni Ukrajnában, fájdalom, de újra és újra feldugja a fejét. S nem kis korrupciócskákról beszélünk, nem néhány golyóstoll vagy sorkihúzó filctoll kerül veszteséglistára, hanem rendre milliárdokról van szó. Most is!

Az pedig egyenesen édes, hogy Szolszkij miniszterben egyáltalán felmerül: akár még folytathatja a mezőgazdasági tárca vezetését. Persze, lehet, hogy Ukrajnában még ez is megtörténhet… Ennyit a mintademokráciáról, amitől Brüsszelben el vannak ájulva!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét