Tíz kilométert gyalogolt egy 98 éves asszony a bombázások közepette, hogy elhagyhassa az orosz irányítású Donyecki területet – írta a Sky News, amelyet itthon az Index.hu szemlézett. Lidia Sztyepanivna elmondta, hogy az Ocseretyinből induló útja alatt többször elesett, és kénytelen volt a földön aludni. – Túléltem azt a háborút (a második világháborút – a szerk.), és túlélem ezt a háborút is – mondta.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az idős asszonynak nem volt se élelme, se vize, de állítása szerint a „jelleme” tartotta életben, miközben megpróbált eljutni a Kijev által ellenőrzött területekre. Szerinte az a háború, amelyet Oroszország az országa ellen folytat, semmiben sem hasonlít a második világháborúhoz.

Az ukrán belügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az idős asszonyt este az ukrán hadsereg fedezte fel, majd átadták a rendőröknek, akik egy evakuáltaknak fenntartott menedékhelyre vitték. – A rendfenntartó erők keresik a nő rokonait – közölte a minisztérium.

A történetnek azt a részét most félreteszem, hogy Lidia Sztyepanivna mennyire cselekedett jól azzal, hogy otthagyta az oroszok által irányított Donyecki területet. Ukrajna, az ország jövőjét tekintve, lejtmenetre van ítélve, míg úgy hiszem, Oroszország ellentétes utat jár majd be.


De ez most a nem hétköznapi cselekmény szempontjából mindegy. Mert Lidia Sztyepanivna akármennyire is rosszul értékeli a helyzetet – persze szinte biztos, hogy nem orosz, hanem ukrán ajkú asszonyról van szó –, a lényeg a teljesítmény. Különbözzön akármennyire is a véleményünk, a vállalása előtt meg kell hajolnunk!

Hogy miért? Egyrészt, mert fizikailag ez egy hatalmas teljesítmény, ezt el kell ismerünk! Másrészt tiszteletem Lidia Sztepanivna hitét, ami szemlátomást van neki. S ezt a mai világban meg kell becsülnünk, mert nagyon sok ember nem hisz olyan magasztos eszmékben mint haza, nemzet és közösség. A legtöbben csak élik az életüket, kergetik a pénzt, meg akarják valósítani önmagukat, és próbálnak bakancslistákat teljesíteni.

Lidia Sztyepanivna közel százévesen tíz kilométert gyalogolt azért, hogy Ukrajnában élhessen. Fejet hajtok a nagysága előtt, még akkor is, ha a hátamon futkos a hideg a Zelenszkij-kurzus miatt!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét