Ben Hodges, nyugalmazott amerikai altábornagy, az Egyesült Államok európai erőinek korábbi parancsnoka szerint nevetséges az az elképzelés, hogy be lehet fagyasztani Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Vagy hogy ez jó eredményre vezet – mondta az RBC–Ukrajnának adott interjújában, amelyet az Index. hu szemlézett.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Ukrinform beszámolója szerint Hodges kijelentette: „aki azt mondja, hogy a háborút be kellene fagyasztani, az még soha nem nézett a térképre”.

– Úgy értem, nem értik a Krím, a Fekete-tenger fontosságát. És soha nem olvastak egyetlen történelemkönyvet sem, mert Oroszország soha nem fog semmilyen megállapodást betartani – fogalmazott a volt parancsnok. Hodges szerint nevetséges az az elképzelés, hogy a konfliktus befagyasztása békés kimenetelhez vezetne.

– Bárki, aki ért a földrajzhoz és a történelemhez, tudja, hogy ez nem fog megtörténni. Ezért remélem, hogy nem beszélünk tovább a konfliktus befagyasztásáról. Azzal csak elhalasztanánk Oroszország következő lépését egy időre – figyelmeztetett. Megjegyezte, hogy az ukránoknak kell dönteniük a jövőjükről, és reményét fejezte ki, hogy a Nyugat továbbra is támogatni fogja Ukrajnát.


Ben Hodges nyilatkozatát olvasva azonnal eszembe jutott a Nyugat minszki megállapodásokkal kapcsolatos viselkedése, vallomása. Mi is történt? Emlékezzünk vissza! A 2014–15-ben az EBESZ, Oroszország, Németország és Franciaország közvetítésével létrejött minszki megállapodások képezték volna az ukrajnai rendezés alapját.

Az egyebek között a szakadár tartományoknak különleges alkotmányos státust előíró csomagot az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban erősítette meg. A világ azt gondolhatta, hogy a minszki megállapodás alapján sikerül majd az ukrajnai konfliktust rendezni. De utóbb kiderült, hogy a Nyugat csak időhúzásra játszott az egyezményekkel.

Már régen tartott a háború, amikor 2022 végén Angela Merkel volt német kancellár egy interjúban elárulta: a megállapodások csak időhúzásként szolgáltak Ukrajna felfegyverzésére. A szavaiból kiderült, hogy soha nem gondolták komolyan az egyezséget.


− És (Ukrajna) kihasználta ezt az időt, hogy erősebbé váljon, ahogy az ma látható. 2014–2015 Ukrajnája nem a mai Ukrajna − fogalmazott másfél éve a volt kancellár.

− Ahogy azt 2015-ben megfigyelhettük a Debalceve környéki harcok közben, Putyin akkor könnyen győzhetett volna. És nagyon kétlem, hogy a NATO-országok akkor ugyanannyit tehettek volna, mint amennyit ma tesznek Ukrajna megsegítése érdekében − tette hozzá. S akkor ki is az, aki nem tartja be a megállapodásokat?

A Merkel-interjúból kiderül, hogy a Nyugat nem pusztán nem tartotta be a minszki egyezményeket, hanem eleve átverésre játszott.


Korábban egyébként Petro Porosenko volt ukrán államfő két orosz humoristának, Vlagyimir Kuznyecovnak (Vova) és Alekszej Sztoljarovnak (Lexus) egy telefonbeszélgetésben szintén elismerte: a minszki megállapodásokra azért volt szüksége, hogy időt nyerjen az ukrán hadsereg megerősítésére a NATO támogatásával. A két telefonbetyár a hívás során Michael McFaul volt moszkvai amerikai nagykövetnek adta ki magát.

S hogy volt az, amikor korábban Oroszországnak megígérték, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja? Aztán mégis téma lett keleti szomszédunk NATO-csatlakozása. Majd az ország elindult a szövetséghez vezető úton, a célba azonban – úgy hiszem – soha nem fog elérni. S ki volt az, aki a háború elején ellehetetlenítette a török közreműködéssel elindult béketárgyalásokat? Na ki? Annyit segítek, nem Oroszország!

S még ők vádolnak bárkit is hazudozással?


1 hozzászólás

  1. Összekeveredett a tegnapi, 2024. 05. 02. (csütörtöki) Srebrenicai vérfürdőről szóló írással, ami bekezdések nélkül, tagolatlanul keveredett a mai, 2024. 05. 03. (pénteki) cikk közé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét