Most mondja bárki, hogy Ukrajna nem a lehetőségek hazája! A védelmi minisztérium frissítette azon betegségek listáját, amelyek alapján a katonai orvosi bizottságok eldöntik, hogy valaki alkalmas-e a hadseregben való szolgálatra vagy sem.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A lényeg az, hogy május 4-től a minősítési rendszert egyszerűsítették, most már nem lehet valaki „korlátozottan alkalmas” – csak alkalmas vagy nem alkalmas.

Ez az elgondolás a maga beteg módján valahol logikus. Egy törpenövésű embert igaz, hogy nehezebb beöltöztetni, mert nem gyártanak a méretében egyenruhákat, viszont lelőni is, mert nem látszik ki a lövészárokból. Ami meg mondjuk a daganatos betegeket illeti… Például a vastagbélrák ötéves túlélései valószínűsége 62-65 százalék. Ennyi esélye egy frontharcosnak is lehet.

És nem, ez nem (annyira) fekete humor. Az új lista olyan mentesítő körülményeket ismer, mint

– a tuberkulózis, amennyiben előrehaladott és már elérte az utolsó stádiumot a tüdőszövet bomlásáig;

– a nem operálható vagy gyorsan előrehaladó daganat áttétekkel;

– vagy az előrehaladott HIV-fertőzés.


Durván szólva tehát, az ukrán hadsereg csak azokat nem veszi fel, akik egyik napról a másikra meghalhatnak. Őket drága „mulatság” lenne Csaszov Jarba vagy Kupjanszkba küldeni, ugyanis ez esetben akkor is kártérítést kellene fizetni utánuk, ha egyszerűen csak lefordulnak a székről.

Mindenki másnak viszont Zelenszkijék nagy szeretettel küldik Kijevből ezt a dalt:

A kormányt és a mozgósítási törvényt megszavazó Rada-képviselőket pedig nyugodtan fel lehet terjeszteni az esélyegyenlőségi díjra, hiszen felszámolták azt a diszkriminatív gyakorlatot, amely elzárta a katonai karriert, a hősi önmegvalósítás útját például azok elől, akiknek a kórlapján ilyesmi szerepel:

– klinikailag gyógyult tuberkulózis;

– krónikus vírusos hepatitis közepes mértékű károsodással;

– nem progresszív HIV;

– ajakrák, bőrrák;

– lassan progrediáló vérbetegségek mérsékelt funkciózavarral és gyakori súlyosbodásokkal;

– rák tartós remisszióval.


Az intézkedéssel egyébként nem mindenki ért egyet.

A kárpátaljai Vinohragyivban (ejtsd: Nagyszőlős) például egy tucat roma gyűlt össze a katonai nyilvántartási és felvételi iroda előtt. A hírek alapján világos, hogy őket még fejleszteni kell; hogy a felzárkóztatásuk nem igazán sikerült, mert nem csak a férfi-női szerepeket illetően nagyon maradiak, de ahhoz is ragaszkodnak, hogy a betegeknek pihenniük kell.

Az történt ugyanis, hogy Ilonkaújfaluról, amit hívnak Onoknak is, két férfit elvittek a komisszárok. Őket eddig alkalmatlannak tartották a szolgálatra, de a törvény elejénél fogva hirtelen eléggé meggyógyultak a katonásdihoz.

Mivel azonban a népes családjuk jobban hisz a konzervatív orvoslásban, a maguk sajátos stílusában – és innentől idézzük a hivatalos közleményt: „elégedetlenségüket fejezték ki társaik mozgósítása miatt”. A karhatalom végül fegyverrel oszlatta fel a spontán demonstrációt, a résztvevők ellen pedig eljárást indítottak.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét