Az ukrán külügyminisztérium nevében fog mostantól hivatalos nyilatkozatokat tenni a héten bemutatott Victoria Shi, Ukrajna új, mesterséges intelligencia által generált szóvivője – írja a hvg.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A tárca közlése szerint a nyilatkozatokat továbbra is emberek írják és ellenőrzik majd, de a történelemben először egy „digitális szóvivő” olvassa fel a legfrissebb tudnivalókat.

Dmitro Kuleba szerint az új szóvivő olyan technológiai ugrást jelent, amilyet még egyetlen diplomáciai szolgálat sem tett a világon.

A bevezetése pedig nyilván olcsó volt, és egy háború közepén tökre indokolt. Egyébként ötletes: virtuális állam virtuális asszisztenssel, ha pedig valami gikszer van, majd ugyanaz kerül a képernyőre, mint a jelen állás szerint akkor, ha néhány év múlva valaki rákeres Ukrajnára: 404 – Az oldal nem található!

***

Giorgia Meloni olasz kormányfő koalíciót ajánlott az Európai Parlamentben az Európai Néppártnak (EPP) – írta meg az Index, majd idézte az Euronews erről szóló híradását:


Nicola Procaccini, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) társelnöke szerint az olasz miniszterelnök és az Olaszország Testvérei vezetője „az álláspontoknak egy olyan spektrumára utal, amely az ECR-t és az EPP-t tekinti a két fő tengelynek. Emellett a jobboldali táborhoz tartozó Identitás és Demokrácia néhány tagja, valamint a liberális-baloldali Renew Europe egyes pártjai adják ki majd azt a teljes létszámot, amely a többség eléréséhez szükséges.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor azt szeretné, ha a konzervatív frakció egyszerűen beolvadna a néppártba. Ez az EPP-nek nyilván azért lenne jó, mert kevesebbet kellene alkudozni.

Erre a hírre nem lehet poént rakni, viszont jól példázza az örök igazságot: összenő, ami összetartozik.

Tudjuk, hogy idehaza nagy kultusza van Meloninak, de erre feltétlenül szolgált rá. Minden lényeges kérdésben – migráció, Ukrajna támogatása stb. – lefeküdt a Nyugatnak. Az európai pártcsaládjának pedig olyan oszlopos tagjai vannak, mint a nemzeti autonómiákat élből ellenző ukrán és USA-párti spanyol Vox, vagy a lengyel Jog és Igazságosság, amely rég belerántotta volna már az EU-t egy Oroszország elleni háborúba. Emellett a (még) Nagy(obb)-Romániáról álmodozó AUR-nak udvarol.

Menjen csak az ECR a néppártba, és működjenek együtt a liberálisokkal, mi meg maradjunk ki belőle!


***

A német kormány pénteken közölte, hogy Olaf Scholz német kancellár pártjának tisztviselőihez tartozó e-mail fiókok kerültek veszélybe az APT28 vagy Fancy Bear hackercsoport által végrehajtott támadás következtében. A csoport állítólag az orosz GRU katonai hírszerző szolgálat része.

Ezzel egyidőben a cseh kormány is közleményt adott ki, amelyben a Politico szerint „alátámasztották Németország állításait”. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy közölték: a cseh hírszerző szolgálat is észlelte a Fancy Bear behatolását cseh intézményekbe.

Szegény lengyelek meg úgy érezték magukat, mint Bástya elvtárs, akit senki sem akart „megmerényelni”, és beleíratta magát a készülő koncepciósper anyagába. Varsó ugyanis egy napos késéssel bejelentette: „Ja, egyébként minket is be akart vinni a málnásba az a Fancy Bear”.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét