Az orosz fogvatartóik által megkínzott katonák fizikai és lelki sérülésekkel térnek haza, és gyakran megfelelő kezelés nélkül küldik vissza őket aktív szolgálatba – erről adott hírt itthon a The New York Times cikke alapján az Index.hu.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


E szerint Ukrajna még csak most kezdi megérteni az orosz fogságban elszenvedett traumák maradandó hatásait, de az egykori foglyok, tisztviselők és az egyes eseteket ismerő pszichológusok szerint nem kezelik őket megfelelően, és túl korán küldik vissza őket frontszolgálatra.

Mint írták, a 2022-es invázió kezdete óta közel 3 ezer ukrán hadifoglyot engedett szabadon Oroszország a fogolycserék során. Több mint 10 ezren maradtak orosz fogságban, akik közül néhányan két éven át olyan körülmények között éltek, amelyeket egy ENSZ-szakértő szörnyűnek nevezett.

Az ukrán kormány rehabilitációs programja, amely általában két hónapot jelent egy szanatóriumban és egy hónapot otthon, a kritikusok szerint nem megfelelő, és az ukrán foglyok által elszenvedett traumák a háború elhúzódásával egyre súlyosabban, minél hosszabb és durvább visszaéléseknek vannak kitéve.


Hát ennyi a hír, és akkor jöjjön a véleményem:

1, Kezdjük ott, hogy mennyire emberséges, ha az ukránok megfelelő kezelés nélkül küldik vissza a korábbi foglyokat aktív szolgálatba? A véleményem az, hogy semennyire! A kérdés az, hogy hol van ilyenkor az Amnesty International, az ENSZ, mit csinálnak a Soros-szervezetek és más emberi jogi szervezetek? Miért nem panaszkodnak, miért nem kiáltanak jogállamisági deficitet? Már csak azért is, mert a “visszakapott” foglyok frontra küldése ellenétes a nemzetközi joggal!

2, Vajon mennyire hatékony egy olyan ukrán katona, aki megjárta a fronton a poklok-poklát, majd orosz fogságba került, és végül onnan haza? Pláne úgy, hogy még a megfelelő rehabilitáción sem esett át… Az ilyen, lelkileg kikészült katona könnyen bajt hozhat a társaira! Így vele együtt többen is áldozatul eshetnek egy felelőtlen döntésnek…

3, Végül pedig egy megjegyzés. Szokás szerint azt sugallja a cikk, hogy az ukrán katonák rendre szörnyű körülmények között raboskodnak Oroszországban. Miért, az orosz foglyok Ukrajna legjobb szállodájában kapnak külön lakosztályt teljes ellátással? Aligha… A fogság nem erről szokott szólni! Egyik oldalon sem.

Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, mi is találkoztunk már olyan hírekkel, hogy a hadifoglyokat néha térden, bokán lövik – az ukránok.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét