Az Európai Unió vezető diplomatája, Josep Borrell elismerte, hogy nem minden tagállam ért egyet azzal a brüsszeli narratívával, hogy Oroszországot kell tekinteni Európa „legegzisztenciálisabb fenyegetésének” – erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be. A politikus úgy véli, hogy ezek a nézeteltérések veszélyeztetik az unió politikáját, különösen azt az elhatározást, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az Oxfordi Egyetemen tartott beszédében Borrell azt mondta, hogy „több konfrontációt és kevesebb együttműködést” lát a világpolitikában, és felhozta az EU-tagok közötti nézeteltérések eseteit is. – Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban egyes országok nem állnak összhangban Brüsszellel – mondta.

­– Putyin ma mindannyiunk számára egzisztenciális fenyegetést jelent. Ha Putyin sikerrel jár Ukrajnában, akkor nem fog megállni – jelentette ki Borrell, hozzátéve, hogy Oroszország győzelme aláásná Európa biztonságát.

– Ugyanakkor az Európai Unióban nem mindenki osztja ezt az értékelést. Az Európai Tanács egyes tagjai azt mondják: „Nos, nem, Oroszország nem jelent egzisztenciális fenyegetést. Legalábbis számomra nem. Én Oroszországot jó barátomnak tartom” – mondta Borrell, anélkül, hogy konkrét államokat nevezett volna meg.


Hozzátette: „Egy olyan unióban, amelyet az egyhangúság irányít, az Oroszországgal kapcsolatos politikánkat mindig egyetlen vétó fenyegeti – egy is elég.” (Jaj, de szánalmas ez a célozgatás… Bezzeg az euroatlanti világon kívül élő emberek ledzsungellakózása nem okozott problémát!)

„Kedves” Borrell! Én inkább úgy látom, hogy nagyon sok képmutató ember van, akik eladták magukat az Egyesült Államoknak, és az USA érdekeinek megfelelően elárulják Európát!

Mi úgy gondoljuk, hogy nem Oroszország jelent egzisztenciális fenyegetést Európára nézve, hanem a kontinensüket a globalisták oltárán feláldozó európai elit. Az az elit, amelyik magára uszította Oroszországot, Moszkvát belerángatta a háborúba, Ukrajnát pedig pénzzel és fegyverrel bent tartja a konfliktusban.


Ehelyett meg kell volna akadályozni a háborút, ragaszkodni kellett volna az olcsó és biztonságos orosz energiához!

Ez pedig – „ha Putyin sikerrel jár Ukrajnában, akkor nem fog megállni” – meggyőződésem szerint egy ordas nagy baromság, mi több, hazugság! Miért támadna Putyin Európára?! Nem fűződik ahhoz érdeke, hogy emberek százezreit, millióit áldozza fel azért, hogy olyan területeket szerezzen meg, ahol se nagyszámú orosz nem él, se komolyabb mennyiségű nyersagyag nincs!

Más lenne a helyzet a Baltikummal, de mivel Észtország, Lettország és Litvánia NATO-tag, ezeket az államokat annak ellenére sem fogja megtámadni – szerintem –, hogy a vezetőik sok esetben piszkos módon viselkednek az orosz kisebbséggel. A többi csak duma Senor Borrell!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét