Az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és a Fülöp-szigetek védelmi főnökei Hawaiin gyűltek össze, ahol egy a Pentagon tisztviselői által „osztagnak” vagy „rajnak” nevezett regionális csoportot állítottak fel, miközben a négy ország megerősített szövetségét – hívta fel a figyelmet a Global Times.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Kínai elemzők vasárnap arra figyelmeztettek, hogy ez az új négyoldalú csoportosulás célzottabb kihívást jelent Kína számára. A Washington „indo-csendes-óceáni stratégiájának” részét képező kvartett kifejezett célja ugyanis Kína megfékezése.

A szakértők szerint a Fülöp-szigetek kezdi elveszíteni autonómiáját, és az USA bábjává válik a régióban. Hogy mindenki értse, mi történik, a helyzet leírására az „ukránosítás” kifejezést használták.

A pénteki megbeszélések után Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy fokozni kívánják a tengeri gyakorlatok számát, valamint a Fülöp-szigeteknek nyújtott biztonsági támogatás mértékét is.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselőre hivatkozva a Bloomberg még pénteken arról számolt be, hogy az „osztag” célja a kínai kényszerítés és az agresszió elleni fellépés egész Ázsiában, valamint annak biztosítása, hogy a hadseregek védelmi képességei egyre inkább interoperábilisak legyenek, lehetővé téve számukra, hogy konfliktus esetén hatékonyabban működjenek együtt.


A híradás azt is kiemeli, hogy ez az új négyoldalú csoportosulás egyike azon regionális partnerségeknek, amelyeket az USA arra használ, hogy blokkolja Kínát Ázsiában.

Létezik egy USA, Ausztrália, India és Japán alkotta „Négyes” is, valamint az Ausztráliát, az Egyesült Királyságot és az USA-t tömörítő közötti védelmi paktum, az „AUKUS”.

Az új kvartett azért is fontos Washington számára, mert Indiát nem tartják megbízható partnernek, amit a most zajló választásokba történő nyugati beavatkozás is jelez. A Fülöp-szigetek fekvése ráadásul kedvezőbb a dél-kínai-tengeri és a Tajvani-szoros térségének ellenőrzéséhez.

A kínai elemzők hangsúlyozták: az USA bábuként tekint Ausztráliára és a Fülöp-szigetekre is a saját geopolitikai játszmájában, melynek célja a hegemóniájának megtartása.


Szerintük azzal, hogy vakon követi az Egyesült Államokat, a Fülöp-szigetek az „ukránosítás” útjára léptek. „Az USA azt reméli a válságok előidézésétől, hogy olya helyzetet hoz létre, amelyben a térség egyetlen országa sem érzi majd biztonságban magát amerikai vezetés nélkül” – fogalmazott egyikük, utalva arra, hogy a biztonsági fenyegetésekre Kínának reagálnia kell.

Összességében megállapíthatjuk, hogy az atlantisták tényleg a szemünk előtt készítik elő a harmadik világháborút. És itt még szóba sem került az a több évtizede a NATO asztalán heverő terv, hogy a szövetséget ki kéne terjeszteni a Csendes-óceáni térségre is. Számos tag ellenállt ennek sokáig, de tavaly döntés született a partnerség megerősítéséről Japánnal és Dél-Koreával.

Természetesen a Nyugat ez esetben is a sarokba szorított felet, most éppen Kínát állítja be agresszorként. De mivel fenyegeti Peking a békét és a biztonságot? Ja, igen… azzal, hogy kiegyenlítettebb viszonyokat követel a nemzetközi kapcsolatokban; valódi partnerséget ahelyett, hogy az USA döntsön mindenről mindenki helyett. Tény, hogy ez nem önzetlen cél, de az is, hogy ebből a „globális Dél” egésze profitálhatna.

A globalisták viszont nem szeretik az egyenlőséget. Számukra a világ vezetőkből és vezetettekből áll. Vagy, ahogy Josep Borrell ezt nem is olyan régen megfogalmazta: az euroatlanti régión kívül csak a dzsungel van.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét