Stephen O’Brien volt amerikai védelmi miniszterhelyettes az Asia Times című lapban megjelent cikkében azt írta, hogy a francia idegenlégió 100 katonája érkezett az ukrajnai Szlovjanszk városába. Úgy fogalmazott: „Az AFU 54. önálló gépesített dandárjának támogatására települtek Szlavjanszkba. A katonákat a 3. francia gyalogezredből toborozták. Ez az idegenlégió egyik fő egysége”.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A Pentagon egy korábbi tisztségviselője azt állítja, hogy az érkezők főként tüzérek és felderítők. És megerősíti azt az információt, hogy végül akár 1500 harcost is küldhetnek Franciaországból Ukrajnába. O’Brien pedig ennek kapcsán feltette a nem is annyira költői kérdést: „Vajon ezzel átlép-e egy vörös vonalat a NATO? Vajon az oroszok ezt egy nagyobb háború kezdetének fogják tartani?”.

A magunk részéről gyorsan rá is vágnánk: reméljük, hogy nem.

Viszont a helyzet ennél bonyolultabb.

A fentiekhez például azonnal hozzá kell tenni, hogy a Magyarország részvételével is zajló idei monstre hadgyakorlat fedésében – orosz források szerint – a Nyugat jelenős mennyiségű nehézfegyverzetet telepít a szövetség keleti határvidékére. Ezernyi magyarázatot lehetne rá találni, biztos, hogy miért. Sőt, még az is lehet, hogy nem igaz, vagy az oroszok benéztek valamit.

De cáfolta egyszer is határozottan a NATO azokat a híreszteléseket, melyek szerint a Steadfast Defender 2024 részben vagy egészében csak álca? Nem.


A nyugati sajtó természetesen nem számolt be róla, de a minap a belarusz védelmi miniszter sajtótájékoztatót tartott, és arról beszélt, hogy a balti szakkör aktívan segíti és pénzzel támogatja az emigráns ellenzéki csoportokat, amelyeket szabotázsakciók (más megfogalmazásban: terrortámadások) végrehajtására készítenek fel.

Azon kívül, hogy a lengyelekkel együtt a lettek és a litvánok is látványosan befogadták a szabadsághősökként felcímkézett nyugatos aktivistákat, könnyen lehet, hogy semmi mást nem tettek. Illetve tavaly, amikor a Wagner Oroszországból átköltözött, volt egy kis határmenti izmozás, de amúgy semmi komoly. Szóval, egyszerű lett volna eloszlatni Minszk félelmeit. De nem állt ki senki; nem tagadták a súlyos állításokat.

Arra szeretnénk kilyukadni, hogy számos oka lehet Párizsnak arra, hogy légiósokat küldjön Ukrajnába. Száz, de még ezerötszáz katona sem tényező. Az oroszok egy hónapon belül visszabombázzák őket Franciaországba: az alakulat felét koporsóban, a másikat hordágyon fogják elvinni.

És a történet ennyiben meg is állhatna. Viszont Macron most már egy hosszabb ideje következetesen arról beszél, hogy a NATO-nak vagy legalább az „igazság ligájának” be kell avatkoznia a harcokba – katonákkal, a fronton, szemtől-szemben az oroszokkal.


A Nyugat újra és újra azt harsogja, hogy Oroszország győzelmét minden eszközzel meg kell akadályozni, Putyinnak buknia kell, ezért a háborút a végsőkig kell folytatni. Vagy addig, amíg Moszkvát rá nem lehet kényszeríteni egy ránézve megalázó békediktátum elfogadására.

Lengyelország és a balti szakkör évek óta nyíltan támogatja a Belarusz rendszerváltozást szorgalmazó csoportokat; a radikálisokat és a kevésbé radikálisokat egyaránt.

Mindezt és a történelmi tapasztalatot figyelembe véve az a provokáció, amit most a Nyugat megenged magának, bármikor elindíthat egy eszkalációs spirált. És akkor már hiába mondják majd Varsóban, Brüsszelben, Párizsban vagy Washingtonban, hogy „Hahó, oroszok, mi csak rátok akartunk ijeszteni, hogy érezzétek a törődést…” Éppen ezért a Nyugatnak be kéne fejeznie ezt a felelőtlen háborús uszítást, le kellene csavarnia a háborús retorikát, és meg kéne fékeznie a kutyáit. Vagy tényleg azt akarják elérni, hogy az oroszok lőjenek először?


1 hozzászólás

  1. Az utolsó mondat a legérdekesebb és a legrelevánsabb . A logikai sorrendet betartva végiggondoljuk a dolgot akkor mintha pont ez lenne a lényege , ha ez megtörténne . Akik megmaradnak azok majd gondoskodnak róla hogy az előzményeket amik ide vezettek majd a történelem önállóan a szőnyeg alá söpri . Mert szerintem félreértés ne essék akik ezt a színházat szervezik és tolják hogy meglegyen a végkifejlet azok már réges rég gondoskodtak arról a lehetőségről hogy ha túl akarják élni a bolygó méretű kataklizmát amit okoznak , legyen hova bújni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét