Az ukrán állami határőrség arról számolt be, hogy elfogott egy női ruhába öltözött férfit, aki illegálisan próbált átjutni Romániába – derül ki a szolgálat honlapján közzétett közleményből és videóból, amelyet az Oroszhírek.hu ismertetett.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A határőrség közölte, hogy a 44 éves férfi, aki Zolotonosa város lakosa, a kárpátaljai régióban egy ellenőrző ponton bemutatta nővére útlevelét, miközben szoknyát, masnit, sminket és parókát viselt. Álruhája azonban nem sikerült túl hitelesre, azonnal lelepleződött, amikor a határhoz közeledett, az őrök szerint, akik gúnyosan „bájos Szergietának” nevezték.

Közben a határszolgálat szóvivője arról számolt be, hogy az ország hatóságai naponta több mint száz embert akadályoznak meg az ország elhagyásában, amióta Kijev szigorította a mozgósítást. (Sokan a Tiszán át úszva menekülnek, több tucat férfi már életét veszíthette emiatt…)

Andrij Demcsenko szerint a megállított személyek „nem tartoznak az útleveles kategóriába”, vagy „nem rendelkeznek a határátlépéshez szükséges okmányokkal”. Megjegyezte azt is, hogy az ország elhagyásának szabályai hamarosan megváltozhatnak, miután a következő napokban teljes mértékben életbe lép az új mozgósítási törvény.


Kijev hivatalosan általános mozgósítást hirdetett az egész országban nem sokkal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte katonai hadjáratát. A törvény értelmében azoknak a 18 és 60 év közötti férfiaknak, akik nem jogosultak felmentésre, tilos elhagyniuk az országot, mivel katonai szolgálatra hívhatják be őket.

Emellett a Volodimir Zelenszkij elnök által a múlt hónapban aláírt új, felülvizsgált törvények értelmében a férfiak sorkötelezettségi korhatárát 27-ről 25 évre csökkentették, és minden ukránnak frissítenie kell a személyes adatait a helyi katonai hatóságoknál. A behívásra kötelezhetőknek a katonai igazolványukat is maguknál kell tartaniuk.

Nem csoda, hogy a férfiak ennyire tartanak a frontszolgálattól, hiszen nagyon sokan halnak vagy sebesülnek meg az orosz hadsereggel vívott harcokban. Hogy pontosan mennyien, azt senki sem tudja. Mindenesetre a Zelenszkij-kurzus azon van, hogy ne is legyünk okosabbak ebben a kérdésben.


Az ukrán elnök a közelmúltban mindössze 31 ezer katona elvesztését ismerte el, de a valós szám ennek az ötszöröse lehet, ha nem több. Az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban most arról írnak, hogy a halottak “láthatatlansága” érdekében elrendelték a temetőkben a zászlók eltávolítását a katona sírokról, és állítólag azt szeretnék, ha az elhunyt katonákat tömegsírokba temetnék. Nem tudjuk, hogy az információ igaz-e. Ha igen, akkor ez az intézkedés is arra szolgál, hogy az igazság ne derülhessen ki!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét