Magyarország egyedül maradt, az EU szerint a lengyeleknél már nincs jogállamisági probléma – erről gyakorlatilag a teljes magyar sajtó beszámolt. Mint a híradásokban kifejtették, az Európai Bizottság szerint Lengyelország teljesítette a feltételeket, így lezárják az ellenük folytatott eljárást.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Vagyis az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye.

A testület kiemelte, hogy Varsó februárban világos cselekvési tervet mutatott be az aggályok kezelésére, megtette az első konkrét lépéseket a terv végrehajtására, valamint elismerte, hogy a jogállamiságot meg kell őrizni.

A brüsszeli közlemény szerint Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan 2015 óta folyamatosan felvetődő, és ezért 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére.

– Lengyelország elismerte az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben, elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és elismeri a bírói függetlenséget – közölte a bizottság.


Ursula von der Leyen pedig a közösségi oldalán közzétett üzenetében kijelentette: ez a nap új fejezetet jelent Lengyelország számára. – Több mint 6 év elteltével úgy gondoljuk, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás lezárható. Gratulálok Donald Tusk miniszterelnöknek és kormányának ehhez a fontos áttöréshez, ami kemény munkájuk és elszánt reformtörekvéseik eredménye! – fogalmazott.

Nem lep meg, hogy Ursula von der Leyen nem tett említést Donald Tusk baloldali miniszterelnök és kormánya visszás ügyeiről.

Emlékezetes, amint letették az esküt, rögtön erőszakos, akár törvénysértő módszerekkel vették át a hatalmat a lengyel köztévé, a közrádió és a lengyel állami hírügynökség felett. Persze, lehet erre azt mondani, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) meg korábban a saját embereivel töltötte fel az állami médiumokat, csakhogy közben nem sértettek jogszabályt.

Aztán Tuskék Megfenyegették Andrzej Duda lengyel elnököt, de Jaroslaw Kaczynskit, a PiS vezetőjét is. Sőt, a rendőrök – nyilván a felsőbb hatalom akaratából – még januárban az elnöki palotából hurcoltak el két politikust, akiket bár korábban elítélt a bíróság, Duda elnöki kegyelemben részesített, legutóbb pedig parlamenti mandátumot szereztek az októberi választáson. Itt megint fontos kiemelni, hogy hasonló visszaélésre sem került sor az előző kormány idején.

Szóval, vannak problémák, de lehet, hogy Tusk kormánya ettől lett igazán jogállami Brüsszel szemében? Ekkora képmutatást…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét