Bárki, aki rögzíti a toborzók munkáját, katonai ügyekbe avatkozik bele, akár nyolc évre is bebörtönözhetik – figyelmeztettek az egyik ukrán régió tisztviselői, erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A portál emlékeztetett rá, hogy Kijev nemrég újabb mozgósítási hullámba kezdett, hogy pótolja a harctéri veszteségeket, amelyeket Moszkva csak idén több mint 110 ezerre becsül. Hozzátették: a nyugat-ukrajnai Hmelnickij régióban a behívók nagyszámú elkerülése indokolta a helyi tisztviselők nyilatkozatát.

– A Hmelnickij régió toborzóinak tartózkodási helyeiről és mozgásáról szóló információk megosztása a közösségi hálózatokon és a messenger-közösségekben, ahogyan a sorozásra jogosult állampolgároknak szóló értesítéseket kézbesítik, a nyomtatványok és módszerek nyilvánosságra hozatalához vezet – írta a toborzóközpont sajtószolgálata a Facebookon.

Hozzátették: az ilyen tevékenységek az „Ukrajna Fegyveres Erői tekintélyének aláásását” és a hadiállapot idején a hivatalos katonai ügyek akadályozását tiltó törvény értelmében büntethetőek. Azt közölték, hogy akit ezekért a vádakért elítélnek, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Sok ukrán, aki ki akarja kerülni a behívó értesítéseket, már régóta használ csoportos csevegéseket olyan alkalmazásokban, mint a WhatsApp vagy a Telegram. A felhasználók figyelmeztették egymást a toborzók mozgására és az idézések ütemezésére. Néhány ilyen csoportnak akár 100 ezer tagja is lehetett – jelentette a BBC még 2023 augusztusában, amire az Oroszhírek.hu felhívta a figyelmet.

A mozgósítási szabályok közelmúltbeli módosításai, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban fogadott el, többek között 25 évre csökkentették a sorkötelezettségi korhatárt, és automatizálták a regisztrációt és az értesítéseket. Erre válaszul a sorozás elől menekülő ukránok elkezdték elhagyni az országot.

Egészen elképesztő, ahogy a rendszer működik Ukrajnában. A „toborzást”, a mozgósítást végző komisszárok és a mögöttük levő hatalom nem szégyellik magukat, hogy egy Ukrajna érdekeivel ellentétes és leginkább a globalista háttérhatalomért folytatott háborúba kényszerítik a férfiakat, és erőszakkal hurcolják el őket a frontra.

Ehelyett azokat akarják megbüntetni, akár börtönbe zárni, akik erre az embertelen és gyalázatos mozgósításra felhívják a figyelmet. Így működik egy rezsim, amelyiknek már nincs más eszköze, mint a megfélemlítés…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét