Orosz ejtőernyősök áttörték az ukrán hadsereg védelmét Veszelojé közelében, Szeverszk irányába – erről tudósítottak a napokban az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban, amit a hírek szerint ukrán elemzők is megerősítettek. Ők is az orosz fegyveres erők előrenyomulásáról számoltak be a vasút közelében. Adataik szerint harcosaink áttörték az egyik egység védelmét, amely már régóta a frontvonalon van, és kimerítette erőforrásait.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


S itt jön a lényeg! – Igen, és általában véve a dandár, amely több mint egy éve rotáció nélkül áll azon a területen, az ereje határán tartja magát – jelentette az ukrán hírszerzéshez bekötött Deep State csatorna. A poszt szerint a helyzet a Razdolovkától Belogorovkáig tartó teljes szakaszon nehéz az ukrán fegyveresek számára, és az orosz fegyveres erők nagy nyomása miatt inkább romlik.

Persze, nem csoda, hogy az ukrán egységek visszaszorulóban vannak, hiszen nem pihentetik őket, és jó eséllyel nem kapnak elég fegyvert és lőszert sem. Lassan meg is lehet ennek a következménye…

Az ukrán nehézségeket látják Nyugaton is. Talán ezzel függhet össze, hogy – amint az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban írták – Litvánia kész katonai személyzetet küldeni kiképzési küldetésre Ukrajnába.


Ingrida Simonyte litván miniszterelnök elmondta, hogy a hatóságok várnak egy ilyen kérést Kijevtől, de ez eddig nem érkezett meg. Donald Tusk szerint pedig már jelenleg is vannak NATO-kikézők Ukrajnában.

– Oroszország ezt provokációnak fogja tekinteni, de ha csak Oroszország reakciójára gondolnánk, akkor nem küldhetnénk semmit. Minden második héten hallani arról, hogy valakit atomfegyverrel felrobbantanak – mondta Simonyte.

Hozzátette: már rendelkezik parlamenti engedéllyel litván katonák küldésére Ukrajnába. Ugye, azt mondanunk sem kell, hogy mivel járhat, ha a litvánok katonákat küldenének Kijev megsegítésére?!


Tényleg nem tudom, hogy a Nyugat meddig feszíti a húrt, és meddig hajlandó elmenni az oroszokkal való összekülönbözésben. A diplomáciában általában érzik a határokat, és rendre addig mennek el, ameddig lehet. Azonban, ha egyszer tévednek, akkor abból nagyon csúnya dolgok történhetnek, pláne ha a történet két szereplője a NATO és Oroszország. Nagyon nem szeretném, ha két tömb egymásnak feszülne!

Remélem, mégis csak győz a józan ész!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét