Egy hadműveleti terv annyit ér, amennyit abból meg tudnak valósítani, amit kifejezetten megnehezít, hovatovább ellehetetleníthet, ha a koncepció az ellenség számára ismertté válik. A második világháborúban ennek is köszönhették a sikerüket a szovjetek Kurszknál és az amerikaiak a Midway-szigeteki tengeri ütközetben. Mindezt azért írom le most, mert nem tudom, hogy az ukránok mennyit tudnak az oroszok különleges katonai műveletének mostani akcióiról, és vajon mennyit tudtak a múltban.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A helyzet ugyanis az, hogy a front eddigi hossza is körülbelül 1500 kilométer volt, a felek ilyen hosszan néznek farkasszemet egymással. Elméletileg bármely szakaszon meglehet az esély egy nagyobb, koncentrált támadásra, erre persze az oroszoknak minden bizonnyal lényegesen nagyobb esélye, lehetősége van, mint az ukránoknak.

A dolgok jelenlegi állása szerint több olyan térség is van, ahol komolyabb harcok folynak, van, ahol hosszú hónapok óta. Ilyen Robotine település Zaporizzsja megyében, hasonló a helyzet a Donbászban Krasznogorovka, Avgyejevka, Artemovszk és Szeverszk térségében. Forró a talaj Kupjanszktól dél-keletre, és most már Harkovtól észak-keletre is. Nem tudni azonban, hogy a különböző helyszínek közül melyik lehet a főirány, és melyik a terelés. Ráadásul a hangsúlyok és a célok menet közben is bármikor változhatnak.

Ami érdekes, az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban megjelent egy hír, amely szerint az orosz 61. tengerészgyalogos dandár teljes ellenőrzést szerzett a Dnyeper-deltában található Nesztriga-sziget felett. Mint megjegyezték, Ukrajna korábban nagy győzelemként jelentette be a sziget elfoglalását.


A dolog viszont úgy állt, hogy az ukránok egy üres szigetet foglaltak el, miután az orosz csapatok hónapokkal azelőtt elhagyták a területet. Ami viszont biztosnak látszik: a legfrissebb hírek szerint Oroszország visszafoglalta a Nesztriga-szigetet. A kérdés az, hogy miért? Lehet, hogy csak azért, mert ennek köszönhetően jobban, könnyebben szemmel tudják tartani a térséget. De az is lehet, hogy elkezdik előkészíteni a Mikolajiv és Odessza elleni támadásukat.

Ha így lenne, akkor könnyen lehet, hogy a Harkovtól észak-keletre indított akciók csak elterelő műveletek. S az egészet azért teszik, hogy délről – a Donbászból vagy Herszonból – erőket vonjanak el.

Persze az is lehet, hogy menet közben változtatnak a terveken, ha az ukránok nem kapják be a horgot, és nem összpontosítanak kellő erőt Harkov és térségének védelmére. Hamarosan minden kiderül, de egy biztos: Nesztriga szigetének visszafoglalása – főleg annak korábbi kiürítése után – több mint érdekes. Érdemes lesz figyelni!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét