Több német parlamenti képviselő támogatta azt az elképzelést, hogy a NATO-országok területéről nyugati légvédelmi rendszereket használjanak az Ukrajna feletti orosz rakéták ellen – jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap, erről itthon a Magyar Hírlap számolt be.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Roderich Kiesewetter, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője kifejtette: „Ez levenné a terhet az ukrán légvédelmi rendszerről, és lehetővé tenné a front védelmét”. Példaként említette az amerikai, a brit és a francia hadsereg fellépését az Izrael elleni áprilisi iráni csapás visszaverésében.

A politikus azt mondta, hogy a „határokon átnyúló” légvédelem segítségével a nyugati országok le tudnák lőni az Ukrajna feletti orosz rakétákat. Az elképzelést a kormányzó koalíció pártjainak több képviselője is támogatta. Agnieszka Brugger a Zöldektől „helyesnek” nevezte, hogy légvédelmi rendszereket telepítsenek Ukrajna szomszédos országainak határainál, hogy lefedjék a nyugati területeket.

– Hosszú távon nem szabad kizárni, hogy Lengyelország és Románia légvédelmet biztosítson Ukrajna számára – mondta képviselőtársa, Anton Hofreiter, a Bundestag európai politikai bizottságának vezetője. De szerinte ez az elképzelés most nem aktuális, mivel a prioritás az, hogy maga Ukrajna kapjon felszerelést és lőszert.


Markus Faber, a Szabad Demokraták (FDP) képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy az Ukrajna határvidékei feletti légteret „elvileg” a NATO területén lévő légvédelmi rendszerekkel lehetne védeni, megjegyezve, hogy már most is hiány van kilövőállásokból és rakétákból.

Hasonló véleményen volt korábban Nico Lange, a Müncheni Biztonsági Konferencia vezető munkatársa is. Emmanuel Macron francia elnök pedig az Economistnak adott interjújában nemrég pedig azt mondta, nem zárja ki, hogy csapatokat küld Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontvonalakat, és erre Kijevből kérés érkezik. Elmondta, hogy számos ország egyetért Franciaország megközelítésével, miszerint csapatokat küldene.

Jobbnál jobb ötletek…


Mintha a nyugati vezetők tényleg azt keresnék, hogy mivel lehet a legjobban provokálni az oroszokat. Vadabbnál vadabb ötletekkel állnak elő, remélem, nem fognak nagyon csodálkozni, ha ezekre meglesz az orosz válasz is. Persze akkor majd Putyin lesz a bűnös, mert a “gonosz diktátornak” nincs joga védekezni vagy válaszolni.

Nyugodtan kijelenthetjük, 1989-1990 előtt nem ilyen Nyugatról álmodtunk, jól bevásároltunk velük!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét