Ukrajna legnagyobb, hadirokkantak számára protéziseket gyártó üzemét avatta fel pénteken Lvivben Svenja Schulze német fejlesztési miniszter – erről az Index.hu számolt be.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Mint írták, Németország 1,8 millió euróval (700 millió forint) járult hozzá az építés költségeihez ezen felül pedig 600 ezer eurót (232 millió forint) biztosított a szükséges berendezések beszerzéséhez. Az üzem részét alkotja egy ortopédiai központnak, ahol szakembereket is kiképeznek, illetve rehabilitációs centrum is működik ott. Utóbbi felújítására további 2,2 millió euró (853 millió forint) gyűlt össze.

– Ez a remény helye, az erőé – hangoztatta Schulze az ünnepélyes megnyitón. Mint mondta, túl sokan vesztették el életüket, illetve lábukat, vagy karjukat aknák, gránátok vagy beomló épületek miatt.

– Amit itt lehet látni, azonban az, hogy az ukránok nem csüggednek – tette hozzá. Az Index.hu a cikkében kifejtette: a lvivi üzemben évente mintegy 1200 ortopédiai segédeszközt tudnak majd legyártani, ami megháromszorozza az eddigi kapacitást Ukrajnában a német fejlesztési minisztérium szerint. Szintén éves szinten hatvan szakember kiképzését tervezik, míg a rehabilitációs részlegen művégtaggal ellátott páciensek gondozását végzik. Ukrán becslések szerint háborús sebesülések következtében eddig mintegy százezer amputációra került sor.


Schulze látogatása a június 11–12-i nagyszabású újjáépítési konferencia előkészítésére szolgál. A berlini rendezvényre mintegy 1500 résztvevőt várnak, köztük állam- és kormányfőket. A konferencián egyebek között arról lesz szó, miként tudják majd támogatni a kis- és középvállalkozásokat, illetve szakmunkásokat találni a helyreállítási munkálatokhoz.

Ami ebben a cikkben benne van, az teljesen leképezi a helyzetet. Először is a százezer amputáció óriási szám, döbbenetes. Vajon mennyi lehet a halottak száma, ha százezer olyan ember (katona) van, aki végzetes végtagsérülést szenvedett?

Itt két dolgot fontos kiemeli. Az első, hogy a Wall Street Journal tavaly augusztus 8-án még ötvenezer amputációról írt. Vagyis 9 hónap alatt a számuk megduplázódott. A másik, hogy a lap és számos elemző e tekintetben az ukrajnai háborút az első világháborúval párhuzamba állíthatónak tartja. Mit jelent ez? Pontosan tudjuk, hogy 1914-1918 között a sebesült frontharcosok 14-15 százaléka vesztette el valamelyik végtagját részben vagy egészében.

Vagyis az ukránok teljes vesztesége közelít a hétszázezer főhöz, de 20 százalékos arány mellett is meghaladná a félmilliót!


Ami pedig Svenja Schulze német fejlesztési minisztert illeti, a nő maga a borzalom! A remény, az erő helye lenne egy olyan üzem, ahol hadirokkantak számára gyártanak majd protéziseket? Ez lenne az ukrán remény és jövő? Imádkozom Ukrajnáért és Európáért, hogy minél hamarabb megszabaduljanak az olyan vezetőktől, akik ilyen jövőt terveznek!

1 hozzászólás

  1. Mindeközben a főbűnös Zelenszkij ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki,
    de mégis szabadlábon van, és naponta nyilatkozik a híradó tudósításaiban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét