A védelem áttörése Volcsanszkban – ezzel a címmel tettek közzé egy bejegyzést az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban.  Hogy pontosan mi történik Harkov (Harkiv) irányában, arról nehéz minden kétséget kizáró információkat közölni: az oroszok teljes sikerről számolnak be, míg az ukránok igyekeznek „kármenteni”, legalább kommunikációs szinten. Ám azt is egyre kevesebb sikerrel.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Ebben a Facebook-csoportban azt írták, hogy az ukrán hadsereg a hadműveleti tartalékait a harkovi régió északi részére helyezte át, és megpróbált ellentámadást indítani, de az orosz erők nyomására kénytelen volt visszavonulni. Annyit azonban elértek, hogy a front egyelőre nem omlott össze.

Még Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok is kritikusnak minősítette a helyzetet, miközben az ukrán sajtó a Harkivi terület vezetését hibáztatja, amiért nem készültek fel megfelelően egy orosz támadásra.

Az oroszok csapatok eközben behatoltak Volcsanszk északi részébe, és fokozatosan dél felé haladnak. Arra törekednek, hogy átkeljenek a Volcsija folyón, és ha ez sikerül nekik, akkor tovább tudják vinni az offenzívát déli irányba. A harkivi szektorban az orosz csapatok Lipcsi település, az ukrán hadsereg logisztikai központja felé haladnak, a következő cél pedig a harkivi körgyűrű lehet.


Honnan veszi az ellenség a tartalékait? – tették fel a kérdést az Orosz-Ukrán Háború Facebook-csoportban. Először is a hírek szerint tartalékokat vettek el Csaszov Jar térségéből, sőt, állítólag a herszoni és a donyecki szektorból is vonnak ki egységeket. Úgy tudják, hogy a 79. dandár néhány zászlóalját Novomihajlovka elvesztése után hátrább vonták, hogy feltöltsék harci erejüket, majd északra küldték őket, hogy tartsák a frontvonalat.

Ez nagyjából egybecseng az ukrán hírekkel. Ahogy tulajdonképpen az is, hogy az erősítések nem tudják megállítani az oroszokat, legfeljebb lelassítani őket.

Azt persze még most sem tudjuk, hogy mi az oroszok célja. Nem tudjuk, hogy Harkivot akarják, vagy csak máshonnan akarnak elvonni erőket! S ha az utóbbi a cél, akkor vajon hol készülnek nagyobb akcióra?


Az orosz sajtóban a hétvége óta újra és újra felidézik Vlagyimir Putyin egy közelmúltban tett kijelentését, amely szerint szükség lesz egy cordon sanitaire-re Ukrajnában. Az elemzők és újságírók szerint erről szól az akció: Belgorod védelme érdekében hátrébb tolják az ukránokat.

Érdemes azonban az eseményeket tágabb perspektívában értékelni, és ha igazak a hírek, melyek szerint az ukránok a front középső és déli szektorainak tartalékát vetik most be éppen Harkivnál, akkor Csaszov Jarnál és Herszonnál hamarosan nehéz helyzetbe kerülhetnek. Eljött az oroszok ideje? Egy általános offenzíváé?


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét