A címbéli idézet nem a mi véleményünk. Az ország belügyminiszterétől, Matúš Šutaj Eštoktól származik, aki szerda este a védelmi tárca vezetőjével, Robert Kaliňákkal tartott sajtótájékoztatót a Robert Fico elleni merénylet miatt. A miniszerelnök állapota – akit a délután folyamán Nyitrabányán lőttek le – Kaliňák szerint „nagyon bonyolult”.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az első, amit a gyilkossági kísérlet kapcsán fontos kiemelni, hogy a támadást politikai okok miatt hajtotta végre egy 71 éves férfi, Juraj Cintula. Ez ténykérdés. Ő maga ismerte el.

Cintula meggyőződése, hogy Robert Fico és kormánya veszélyt jelent a békére, a toleranciára, a haladásra, ezért úgy gondolta: a legjobb lesz, ha lelövi. Ilyen egy jó progresszív balos, egy vérbeli liberális. És nincs egyedül.

A merénylet hírére ellepték a netet a gyalázkodó kommentek; a szabadság és egyenlőség bajnokai dicsérték az elkövető bátorságát, keseregtek amiatt, hogy a szlovák miniszterelnök várhatóan túléli a támadást, egyúttal tippeket adtak a leendő gyilkosoknak – például kiderült, hogy Orbán Viktort is nagyon szeretnék holtan látni. Még egyszer: a szeretet és a társadalmi béke jegyében.

Kettő: a brit Sky News szerint „nem meglepő, hogy ez az esemény megtörténhetett”, mivel Robert Fico „nagyon oroszpárti”, és bár „Szlovákia nem egy nagypályás az EU-ban”, sokat akadékoskodik: például Magyarországhoz hasonlóan, ahol tudja, fékezi, blokkolja Ukrajna támogatását, amivel erősen megosztja a társadalmat.


Igen, a Sky News kommentátora szerint, ha egy nyugatos liberális, egy felvilágosult európéer agyonlövi Szlovákia – idézzük – „populista” és „nacionalista” miniszterelnökét, az nem megdöbbentő, nem gyalázat, hanem csak egy „esemény”. Még csak nem is „sajnálatos esemény”, hanem csak „esemény”. Olyan, ami „nem meglepő”. Mert Szlovákia kormánya kiáll a nemzeti érdekekért Brüsszellel szemben, és nem támogatja az értelmetlen vérontás folytatását Ukrajnában.

Értjük ugye?

A világunk menthetetlenül szétszakadt. Az egyik oldalon vannak azok, akik oda kötözik magukat egy korhadt fához, ha azt az önkormányzat ki akarja vágni, savat hánynak a „toxikus maszkulinitástól”, sírva fakadnak egy hivatásos vadász láttán, de alapjognak tartják a magzatgyilkosságot és az utolsó fillérjüket is odaadnák azért, hogy a NATO fegyvert vegyen belőle Ukrajnának, ahol embereket ölnek.

Nekik egy Fico elleni merénylet is belefér – mondjuk szódával. Mert ő másként gondolkodik a világról. Nem úgy másként, mint a nembináris, transznemű, poszthumán békaemberek a Pride-on. Hanem másként másként. Olyan „nekem nem tetszik” módon másként.


A másik oldalon meg… A másik oldalon meg ott vagyunk mi. Sokféle emberek. Régi vágású jobb- és baloldaliak. Ilyen-olyan rasszhoz tartozók. Vallásosak és vallástalanok. Emberek, akiknek az egyetlen vágya, hogy hagyjanak minket és a családunkat békén. Hogy ne akarják feláldozni a jövőnket, a javainkat és adott esetben az életünket valamilyen hamis ideológia oltárán. Mi, akik nem válogatunk, hanem egyszerű prolik módjára a békén békét, az életen életet, a szereteten szeretetet értünk.

Én nem állítom, hogy Robert Fico közénk való, hogy a mi emberünk. Politikus… ráadásul őrült tót, na. De mivel én ezen a másik oldalon állok, számomra igenis meglepő ez „az esemény”, mert mindig meglep, amikor az ember ilyen szinten lemegy állatba.

És három: Robert Fico néhány héttel ezelőtt megjósolta, hogy az ellenzék és a balliberális sajtó uszítása miatt egyszer valaki megsérül. „Én már csak azt várom, hogy az a frusztráció, amit gerjesztenek, a kormánypárti politikusok egyike elleni merényletben fog kicsúcsosodni. És ez egyáltalán nem túlzás” – fogalmazott.


Tényleg nem volt túlzás. De a probléma gyökre mélyebben van, és túlmutat Szlovákián, ezért egy külön posztot is megérne. Most viszont maradjunk annyiban, hogy gyomorfogató az a kettősmérce és az a fajta dehumanizálás, ami az ún. progresszív oldalt jellemzi.

Gondoljunk csak bele: az ukrán nácik jó nácik; a migránsok védendő kisebbség, a nemzetiségek nem; ha a nyugatos Donald Tusk a sokszínűség jegyében vet be törvénytelen eszközöket a hatalma megszilárdítása érdekében, az demokratizálás; amikor egy országban nem a liberális pártok győznek, az csak csalás és az orosz-kínai beavatkozás eredménye lehet…

Olyan régóta etetik ezzel az embereket, hogy vannak, akik tényleg elhiszik, hogy a vidéki választók gyökerek, a Fico-félék pedig zsarnokok. Zsarnokot ölni pedig – végeredményben nem csak szabad, hanem egy ponton túl épp olyan kötelesség, mint demokráciává bombázni bizonyos országokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét