Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író is versenyben volt a Világ Kultúráinak Háza nívós irodalmi díjáért, de egyes zsűritagok annak ellenére ellenezték alkotása továbbjuttatását a verseny egy következő fordulójába, hogy egyöntetűen az ő munkáját tartották a legjobbnak – erről írt az Index.hu. Mint kiemelték, a kifogásuk az volt ellene, hogy fehér férfi. Így! Komolyan.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Az ügy háttere: a Haus der Kulturen der Welt (HKW), azaz a Világ Kultúráinak Háza 35 ezer eurós, jelentős irodalmi díjának odaítélését követően botrány robbant ki, mivel két ítész szerint a díj odaítélésénél fontosabb volt az ideológia, mint az irodalmi minőség. A botránynak magyar vonatkozása is van, ugyanis a jelöltek között ott volt Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író is, aki a Rémtörténetek című kötetével szállt ringbe a neves díjért.

Mint a prae.hu művészeti portál kiemelte, a pályázat lebonyolításáról bírálatokat megfogalmazó két zsűritag, Juliane Liebert és Ronya Othmann arról beszélt, hogy hiába Nádas alkotása volt a legjobb könyv, mivel „kiváltságos fehér szerző”, a zsűri többi tagjai nem voltak hajlandók elismerni munkáját. Amikor Juliane Liebert felszólalt a magyar író mellett, akkor az egyik zsűritag felpattant, és felkiáltott.

– Fehér nőként amúgy sincs itt semmi mondanivalód – kapta meg Liebert.

A botrány után megjelentek a közösségi médiában az első hazai reakciók is, amelyeket az Index.hu összegzett. Ezek egyöntetűen elítélték a zsűri politikailag inspirált munkáját.


– Abszurd és felháborító – fakadt ki Facebook-oldalán Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó vezetője. – Esettanulmány arról, amint az irodalmat legyőzi a politikai agyrém. Most éppen a nagyon progresszív/woke baloldali agyrém, ha nem lenne elég az altright őrület – fogalmazott Nyáry Krisztián író, a Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója.

– Irodalom versus túltolt woke – fűzte hozzá Pál Dániel Levente költő. – Miként került a »politika a nyelvünk alá«, és már sem lenyelni, sem kiköpni nem lehet – írta Kurdy Fehér János költő.

Erre mondják, ha nem látom, nem hiszem el, hogy ilyen megtörténhet. Az ultraliberálisok leszavazzák a nemzeti radikalizmussal, rasszizmussal vagy éppen jobboldali elhajlással aligha vádolható Nádas Péter, mert fehér és férfi.

Nem számít, hogy az ő munkája volt a legjobb, mivel nem illett a woke baloldali agyrémképébe. Ide jutottunk! Amikor csak a jobboldaliak panaszkodtak a baloldaliak megkülönböztetése ellen, a legtöbben még legyintettek. Hát most az ultraliberális progresszívak „zabálják” fel a csak simán liberálisokat. Mint a francia forradalom idején…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét