Oroszország potenciálisan változtathat nukleáris doktrínáján, ha az USA és szövetségesei eszkalációs lépései erre késztetik – figyelmeztetett Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, erről itthon az Oroszhírek.hu számolt be.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


E szerint Rjabkov a Nyizsnyij Novgorodban megrendezett BRICS-miniszteri találkozó alkalmával újságíróknak nyilatkozva elismerte, hogy a nemzetközi helyzet egyre „bonyolultabbá” válik, és nem zárható ki, hogy országa nukleáris álláspontjának megváltoztatására kerüljön sor.

– Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei elfogadhatatlan és eszkalációs akcióinak köszönhetően növekvő kihívások kétségtelenül arra késztetnek, hogy teljes körűen megkérdezzük, hogyan lehet a nukleáris elrettentés alapdokumentumait jobban összhangba hozni a jelenlegi igényekkel – mondta Rjabkov.

A diplomata nem volt hajlandó részletezni a lehetséges módosítások pontos jellegét, kifejtve, hogy Moszkvának nincs „olyan gyakorlata, hogy előre felfedje, milyen változtatásokat lehet végrehajtani”, mielőtt tényleges döntéseket hoznának.

A megjegyzések nem sokkal azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök újra megismételte Moszkva álláspontját a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) múlt heti kérdez-felelek panelbeszélgetésén az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország soha nem volt az első, aki agresszív nukleáris retorikához folyamodott.


– Az ország jelenlegi nukleáris doktrínája csak „kivételes esetekben” teszi lehetővé az atomfegyverek alkalmazását, és a jelenlegi helyzet valójában nem minősül annak – magyarázta Putyin, aki reményét fejezte ki, hogy nem tör ki totális atomháború, hozzátéve, hogy egy ilyen konfliktus „végtelen számú áldozattal” járna mindenki számára.

Az elnök az európai NATO-országokat is óva intette az egyre harciasabb retorikától és fellépéstől, arra utalva, hogy egy globális nukleáris konfliktus esetén minden bizonnyal ők szenvednék el a legtöbbet, azzal érvelve, hogy az Egyesült Államok valójában nem fog segíteni nekik.

Azt kell, mondjam, nem szeretném megtudni, hogy egy nukleáris háborúnak milyen a lefolyása. Egy ilyen helyzetben – főleg európaiként, magyarként – szinte teljesen mindegy, hogy az USA beszáll – oszt és kap rakétákat vagy sem. Egy tömeges orosz atomcsapásban a kontinens – legalábbis annak lakossága – lényegében eltűnne a föld színéről. Innentől kezdve nekünk már mindegy lenne, hogy ebbe az USA bekapcsolódna vagy sem…

Egy biztos, Rjabkov nyilatkozata nem sok jóval sejtet, mert ha Oroszország potenciálisan valóban változtathat nukleáris doktrínáján, akkor egy komoly lépéssel mindenképpen közelebb kerülhetünk a világégéshez, amit viszont nagyon határozottan el kell kerülni!


1 hozzászólás

  1. Hm.
    Kellene, de ezek az izgága angolszászok és csivava kutyáik nem hagyják.
    Azt is érdemes átgondolnunk, hogy mennyire vagyunk jóban a polákokkal, mert mostanában ugyancsak nyalják az usákok hátsó fertályát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét