Nemzetközi újjáépítési konferencia kezdődött kedden Berlinben Ukrajna támogatására azzal a céllal, hogy mozgósítsák a gazdasági élet szereplőit az ország jövőbeli, háború utáni helyreállításának finanszírozására – adta hírül az MTI.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Olaf Scholz német kancellár a konferencia megnyitóján elmondta, hogy a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez. A kancellár hangsúlyozta, hogy több szektorban is befektetési lehetőségek nyílnak majd Ukrajnában, például a megújuló energiák, az információs technológia és a gyógyszergyártás terén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a konferencián arról beszélt, hogy arra számít, hogy a berlini rendezvénynek köszönhetően több milliárd euró értékben megállapodások jöhetnek létre az ukrán energiaszektor és a katonai védekezés támogatására. Zelenszkij rámutatott arra is, hogy Ukrajnában az oktatási rendszer, a lakhatás és az egészségügy helyreállításához is forrásokra lenne szükség.

A nemzetközi újjáépítési konferenciára nagyjából 60 országból mintegy 2000 résztvevő érkezett a német fővárosba. Nem donorkonferenciáról van szó, hanem olyan rendezvényről, amely elősegíti a politikai, gazdasági és civil szereplők kapcsolatépítését.


Ez a hír is azt bizonyítja, hogy az európai vezető politikusok és úgy általában az Európai Unió mindig azzal foglalkozik, amivel nem kellene, vagy ami még messze nem időszerű. Most is, ahelyett, hogy békekötésre kényszerítenék, de minimum késztetnék a feleket, arról beszélnek, hogy mit tesznek majd akkor, ha véget ér a háború.

Arról persze szó sem esik, hogy magának a háborúnak hogyan és mikor vetnének véget. Pedig erről kellene eszmecserét folytatni, mert az újjáépítéshez először fegyvernyugvás kell.

Ami pedig az újjáépítés tervezett összegét illeti – arról beszéltek most, hogy a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez –, az egészen elképesztő.

Az 500 milliárd dollárt leírni is durva – több mint 183 ezer milliárd forintról van szó –, de messze lehet még a háború vége. Így ezt a tételt inkább minimum összegnek, kiindulási alapnak tekinthetjük. S nagyjából erről szól ez az egész háború nyugaton, a profitról…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét