Szlovákia MiG-29-es vadászrepülőgépeinek 2023-as átadása Ukrajnának törvénytelen volt – mondta Ihor Melicher, a köztársaság katonai államtitkára, erről több Telegram-csatorna is beszámolt. A tisztviselő hozzátette, hogy „jogi lépéseket” fognak tenni az ország védelmi minisztériumának korábbi vezetője, Jaroslav Nagy ellen.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Azt írták – ennek hitelességét nem tudjuk ellenőrizni –, hogy a volt miniszter állítólag egy nem létező „szakértői elemzéssel” indokolta Ukrajna MiG-29-esekkel való ellátásának szükségességét. Az ilyen fontos külpolitikai döntések meghozatalát az alkotmány tiltja a leköszönő kormány számára. Emlékeztetett annak kapcsán, hogy Szlovákia 13 vadászgépet adott át Ukrajnának.

Közben egy másik bejegyzésben arról írtak, hogy „Vaszja” néven, távirányítású T-72-es harckocsit teszteltek a Zaporizzsjai területen. A harckocsit videokamerákkal, érzékelőkkel és szervókkal szerelték fel, amelyek lehetővé teszik, hogy távirányítású földi drónná alakítsák át.

Mint kifejtették, a jelenlegi konfliktus hihetetlen lendületet adott a pilóta nélküli rendszerek fejlesztésének, beleértve a földi alapúakat is. Igaz, ez eddig viszonylag kis szállítóeszközökre vonatkozott.


– Ha sikerül robotizálni a harckocsikat, és még inkább a mérnöki aknamentesítésre alkalmas járműveket, létrehozni a tömeggyártásukat és megvédeni őket az FPV drónok támadásaitól, akkor az orosz hadsereg egy nagyon fontos eszközt kap a pozíciós hadviselés patthelyzetének leküzdésére – tették hozzá.

Beszámoltak a Telegram-csatornákon arról is, hogy egy arizonai születésű volt amerikai tengerészgyalogos, Seth William Baker Oroszország oldalán harcol a különleges katonai műveletben. Mint írták, a férfit leszerelték a szolgálatból, és megfosztották minden lehetőségtől a hazájában, miután megtagadta a COVID-járvány idején az oltást. A rendőrakadémiára sem tudott bekerülni.

– Most egy másik katonai akadémián kapja a képzést, a különleges hadművelet frontzónájában – fűzték hozzá.


S végül egy újabb fontos hír Ukrajnából: megírták, hogy megnyílt az Ukroboronprom és egy német konszern első közös gyártóhelye Ukrajnában – ezt Alexander Kamisin, Ukrajna stratégiai iparáért felelős miniszter jelentette be. Elmondása szerint a műhelyben ukrán szakemberek dolgoznak a németek felügyelete mellett. Most páncélozott járművek javításával és gyártásával foglalkoznak.

A jövőben új modelleket gyártanak az üzemben. Nagy kérdés, hogy mikor fedezik fel az oroszok az üzemet, amelynek megsemmisítése minden bizonnyal prioritást élvez majd.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét