Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján közzétett egy Oroszország napjához gratuláló videót, amelyen Ukrajna az Oroszországi Föderáció határain belül van a térképen. – Boldog Oroszország napját! – írta Medvegyev a videóhoz.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A felvételen – amelyet az Oroszhírek.hu szemlézett – az orosz himnusz szól, és Oroszország térképe látható a Távol-Kelettől a nyugati határokig. A térképen ugyanakkor Ukrajna az Oroszországi Föderáció határain belül látható egészen a lengyel határig. Meglehetősen kemény üzenet Ukrajnának és a Nyugatnak.

Közben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Sky News szerint, amit itthon az Index.hu szemlézett, azt közölte, hogy „Oroszország előrenyomulása Harkiv térségében lassul, a frontvonal pedig stabilizálódik, miután több ország is engedélyezte Ukrajnának, hogy orosz területen is bevesse az általuk küldött fegyvereket”.

– Úgy vélem, hogy fokozatosan előnybe kerülhetnek az ukránok. De ismétlem, néhány héttel ezelőtt még aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az oroszok jelentős áttörést tudnak-e elérni. Ezt a jövőben nem hiszem, hogy látni fogjuk – mondta.

A drága Lloyd nyilatkozata annak fényében érdekes, amit az ukránok igyekeztek elhitetni az utóbbi időben a nagyvilággal. Először arról nyilatkoztak, hogy az ukránok ellentámadásba mentek át, utána pedig Zelenszkij arról beszélt – nagy mókamester a színészelnök –, hogy minden területet visszafoglaltak, amit az oroszok korábban megszereztek.

A jenkik azonban most azt állítják, hogy mégiscsak az oroszok mennek előre, csak lassul az előrenyomulásuk…


S végül érdekes kijelentést tett Boris Pistorius. A német védelmi tárca vezetője közölte: a közeljövőben átadják a harmadik Patriot légvédelmi rendszerüket Ukrajnának, de ennél többet már nem tudnak adni – adta hírül az Ukrajinszka Pravda, amit itthon az Index.hu szemlézett.

A miniszter egy brüsszeli sajtótájékoztatón, a három Patriot-rendszerről beszélve azt mondta: „Ez a saját készleteink egynegyedét jelenti ezekből a rendszerekből, többet már nem lehet átadni. Mások valószínűleg egyszerre egyet-egyet tudnak adni.”

Megjegyezte azt is, hogy Németország a rendszerek átadása mellett elindított egy nemzetközi kezdeményezést is az ukrán légvédelem megerősítése érdekében, valamint kiképzéssel és rakéták átadásával is támogatja az ukrán légvédelmi erőket. A kérdés csak az, hány legutolsó német szállítmány lesz még Ukrajnába…?


1 hozzászólás

 1. Hm.
  Remélem ez lesz a legutolsó.
  Hogy miért?
  Mert valóra válik Medvegyev víziója az Orosz Föderáció új határával kapcsolatban.
  Nekünk meg át kéne gondolnunk azt a régi szép mesét, hogy „Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!”.
  Mostanság nem nagyon stimmel.
  Inkább Amerikát tartja jó barátnak és ha kell még minket is belerángatna az ukrán orosz háborúba, Amerika kívánságára.
  Úgy látszik Változnak az idők, oda a régi szépnapok.
  Most volt egy közös sportrendezvény Lengyelországban magyar és lengyel állami hivatalok dolgozói közt, és jött a panasz, hogy nincs barátság, elutasítóak, meglehetősen rideg fogadtatásban részesült a magyar csoport.
  Elmondás szerint, lehet, hogy jövőre már nem vesznek részt közös sporteseményen.
  Hát igen.
  Tényleg változnak az idők?!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét