Putyin szerint nem volt tervben 2022-ben Kijev megrohamozása – ezzel a címmel közölt egy nagyon érdekes cikket az Index.hu. Mint írták, az Ukrajinszka Pravda az orosz sajtót szemlézve arról számolt be, hogy az orosz csapatok kudarcát követően Vlagyimir Putyin most arról próbál meggyőzni mindenkit, hogy 2022-ben Ukrajna teljes körű fegyveres inváziója során nem akarta „megrohamozni” Kijevet.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Külön kiemelték a RIA Novosztyi bejegyzését, amelyben az áll, hogy hiába álltak az orosz csapatok Kijev közelében, nem volt szó az ukrán főváros megrohamozásáról. A lap szó szerint idézte Vlagyimir Putyint, aki a következőképp fogalmazott: „Nem volt politikai döntés a hárommilliós város megrohanásáról, ez egy béke kikényszerítésére irányuló hadművelet volt.”

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett, hogy Oroszország 2014-ben megszállta és elfoglalta a Krím-félszigetet és Donbász egy részét, majd 2022-ben teljes körű inváziót indítottak Ukrajna ellen.

Ekkor az orosz propagandában folyamatosan olyan kijelentések jelentek meg, hogy „Oroszország három napon belül beveszi Kijevet”, a Kijev felé nyomuló orosz katonák pedig egyenruhát vittek magukkal, hogy a három nap után felvonulást tarthassanak Kijev híres sugárútján, a Hrescsatikon.

A lap szerint Oroszország érzékelve, hogy nem tud győzelmet aratni, elkezdte hirdetni az „állítólagos békés tárgyalások gondolatát”, amelyek révén arra törekszik, hogy megtartsa a megszállás alatt álló területeket. Ennek ellenére azonban az orosz csapatok továbbra is terrorizálják Ukrajnát, folyamatosan csapást mérnek az energetikai és polgári infrastruktúrára, valamint a lakóépületekre.


Hogy mi az igazság, nyilván nem tudjuk. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Moszkva abban reménykedett a különleges katonai művelet elején, hogy az ukránok nem fognak ellenállni, vagyis – hogy egy történelmi példát idézzek – csak „berúgják az ajtót, és az egész épület összedől”. Ez a terv a németeknek sem jött össze 1941-ben a Szovjetunió ellen, és az ukránok sem dobták be a törülközőt 2022-ben Oroszország ellen.

Azt viszont készséggel elhiszem Putyinnak, hogy kemény ellenállás esetén nem akarták megrohamozni Kijevet, ha erre készültek volna, akkor nem 250 ezer katonát vetettek volna be összesen a front teljes szakaszán. Kijevre így alig néhány tízezer katona jutott. Ezzel a létszámmal lehetetlen lett volna megrohamozni a hárommilliós várost!

Ugyanakkor tudjuk, hogy néhány nappal az invázió kezdete után az ukránok tárgyalóasztalhoz ültek az oroszokkal, és több fordulóban eljutottak egy békemegállapodás tervezetéig. Mindez az ukrán főváros felé tartó katonai menetoszlop árnyékában történt, amelynek lassú mozgását és látványos hosszát akkor a nyugati elemzők nem tudták mással, csak logisztikai problémákkal és a hadvezetés hozzá nem értésével magyarázni.

Csak később vált ismertté, hogy a törökországi tűzszüneti tárgyalásokon az oroszok bejelentették, hogy a szándékuk komolyságának demonstrálásaként visszavonják a csapataikat Kijev alól. Tehát a művel valóban blöff, nyomásgyakorlás lehetett. Mindenesetre ahogy az oroszok visszább vonultak, Volodimir Zelenszkij a britek tanácsára felrúgta az egyezséget.

A többi, ahogy mondani szokták, már történelem.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét