Felmentik a mozgósítás alól a mezőgazdaságban dolgozó állampolgárokat Ukrajnában – jelentette be szombaton Tarasz Viszockij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter. A tárcavezető szerint a döntést a betakarítások biztonsága érdekében hozták meg. 

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Viszockij az Unian szerint arról beszélt, hogy bizonyos szakmáknak, például az állatorvosoknak, a mezőgazdászoknak és a traktorvezetőknek lehetőségük van arra, hogy a hadsereg engedélyével csatlakozzanak a „kritikus számú” munkaerőhöz.

Az élelmezésügyi miniszter hozzátette: Ukrajna egyes területein mintegy 20 százalékkal csökkent a munkavállalók száma, ami azzal magyarázható, hogy a mozgósítás miatt több ágazat terhelése is megnőtt.

Az ukrán sajtó szerint épp a mezőgazdasági mérnökökből, a traktorvezetőkből és az állatorvosokból van hiány a kétkezi munkásokon kívül, mivel ezek az emberek a hadseregben kamatoztatható tudással rendelkeznek, ezért sokukat elvitték.

Ez a hír egyfelől arról árulkodik, hogy az ukrán hadseregnek nemcsak lövészekre, hanem harckocsizókra, felcserekre és hadmérnökökre is égető szüksége van. Másfelől az is kiderült belőle, hogy a kényszermozgósítás miatt már a stratégiai ágazatokban is – ne feledjük, hogy Ukrajna a világ egyik legnagyobb agrártermelője – munkaerőhiány alakult ki.

Tehát az ország vészesen közeledik a társadalmi-gazdasági összeomláshoz.


Ezeket a benyomásainkat erősítik azok a hírek is, amelyek szerint a hadkiegészítő központok egyre kétségbeesettebben és szélsőségesebb módokon igyekeznek összefogdosni az embereket.

Az Ukraina című hírportál a Telegram-csatornáján szombaton mutatott be két videót. Az egyiket egy férfi osztotta meg a közösségi oldalán, miután a két kislányával kutyasétáltatás közben „begyűjtötték”. Mivel egyedülálló, ezért elvileg mentességet élvez, mégis előállították – hangsúlyozzuk: nem lévén kire bízni őket, a gyermekeivel és az ebbel együtt.

A sorsuk egyelőre ismeretlen.

A másik poszt, két lány videója alatt így szól:

„Térjünk át Ungvár kulturális híreire. Röviden – nincsenek. És itt a helyzet: két lány nagyon szeretett volna elmenni a Konotopi boszorkány című előadásra, de a bemutató elmaradt, mert az Ungvárra vezető úton szolgálatban voltak a »kannibálok« a TCC-ből, akik elrabolták a színészeket. A színtársulatot az Ungvártól 90 kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Vorota faluban fogták el. Függöny.”


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét