Oroszország idén tavasszal megújult támadásai Ukrajna energiaszektora ellen − amelyek mára az ország villamosenergia-termelő kapacitásának nagyjából a felét megsemmisítették − robbanásszerű csapást jelentenek Kijev ellenálló képességére, a polgári morálra és az ipari termelésre − írta elemzésében a Foreign Policy.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A cikkben − amit itthon az Index.hu szemlézett − kiemelték: ami még rosszabb, hogy a sebezhető energiarendszer elleni folyamatos orosz támadások kevés kilátást kínálnak egy olyan gyors megoldásra, amely helyrehozhatná a helyzetet, mielőtt Ukrajna belépne a háború harmadik telébe.

A cikk szerint az év eleje óta Oroszország nekilátott, hogy befejezze azt a munkát, amelyet 2023 elején elkezdett − Ukrajna polgári energetikai ágazatának, különösen az ukránok millióinak fényt és hőt biztosító erőműveknek a megsemmisítését.

Márciustól kezdve Oroszország hat rakéta- és dróncsapáshullámban célba vette Ukrajna legnagyobb erőműveit, és ezzel mintegy 9 gigawattnyi villamosenergia-termelést, azaz az ország teljes villamosenergia-termelésének felét megsemmisítette. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Berlinben egy újjáépítési konferencián elmondta, hogy az orosz csapások Ukrajna nagy szén- és gáztüzelésű erőműveinek 80 százalékát, valamint a vízerőművek egyharmadát semmisítették meg.


Többe k között az ilyen hírek hallatán mondom azt, hogy ezt a háborút nem szabad lett volna elkezdeni (kiprovokálnia Ukrajnának a globalista háttérhatalom nyomására). De ha már ezt az óriási hibát elkövették, akkor minél hamarabb le kellene zárni Oroszország különleges katonai műveletét. Moszkva most is hajlandónak mutatkozik erre, csak már sokkal többet kér, mint amivel a háború előtt minden bizonnyal megelégedett volna…

A lehetséges fegyvernyugvás kapcsán most az Index azt írta, hogy az orosz Állami Duma elnökének információi szerint az ukrán Verhovna Rada néhány képviselője elkezdte megvitatni Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken bejelentett békefeltételeit. – Nagyon jó lépésnek tartom, hogy az ukrán törvényhozók elkezdték megvitatni Putyin Ukrajnára vonatkozó békejavaslatát – írta Telegram-csatornáján a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Mint arról korábban a sajtó beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken vázolta fel, hogy Oroszország milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni a háború befejezéséről Ukrajnával. Az orosz vezető szerint ahhoz, hogy megszülessen a béke, az ukrán csapatoknak teljesen ki kell vonulniuk a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságból, valamint a Herszoni és Zaporizzsjai területről. Ugyanakkor feltételként szabta meg, hogy Ukrajnának hivatalosan be kell jelentenie: elutasítja a NATO-csatlakozást.


A véleményem az, hogy az érintett területek átadását könnyű bizonyítani, mert Ukrajna vagy kivonul a szóban forgó megyékből vagy nem. Ha Kijev kivonulna, akkor az oroszok rögtön benyomulhatnának, és a dolog el lenne intézve. Ám a NATO-csatlakozással már könnyebb lehetne megvezetni az oroszokat, mert mondani sok mindent lehet…

Nem tudom, e téren mi lenne garancia az orosz vezetés számára! Aligha hiszem, hogy Zelenszkij lejárt mandátumú elnöknek még hinnének…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét