A románok igazán értenek ahhoz, miként forgassák meg a legfájdalmasabban a késüket az ellenfelükben. Valószínűleg a legtöbb olvasónknak nem újdonság, hogy hétfőn három-nullás megalázó vereséget szenvedett az ukrán válogatott az Európa-bajnokság első fordulójában.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


Nem tőlünk származik a minősítés. Az Ukrajinszka Pravda például arról írt, hogy a válogatottjuk a 76. percig még gólhelyzetet sem tudott kialakítani. Valamit fociztak a meccs elején, meg a végén, de a „támadás megerősítését célzó cserék ellenére sem voltak különösebb élesek az ellenfél kapujában.”

Tekintettel arra, hogy élsportolókat is „kényszermozgósítottak” már a kijevi „kannibálok”, talán az járt a labdarúgók fejében: ha túl jól vetődnek, cseleznek, mozognak a pályán, még vérszemet kap valamelyik meccset néző komisszár, és akkor jaj lesz nekik a torna után… (Bocsánat a feketehumor miatt!)

No, de mi történt a müncheni Allianz Arenában, amiért ez a poszt megszületett? Hát ez:

Igen, a meccs egy pontján a román szurkolók elfelejtkeztek arról, hogy a kormányuk minden létező oroszellenes akciót támogat, és hangosan Vlagyimir Putyin nevét kezdték skandálni.

Persze az is lehet, hogy a keménymag csupa AUR-szavazóból állt. Egyébként nem kevés van belőlük – az ultranacionalisták csaknem 1,3 millió voksot zsebeltek be az EP-választáson, amivel a második helyen végeztek. Róluk azt érdemes tudni, hogy mindenkit gyűlölnek, főleg a magyarokat, de az oroszokat is utálják, viszont nagyon szeretnék, ha Ukrajna darabokra hullana, és elcsatolhatnának belőle egy darabot…

Igen! A románok így szokták kihasználni a helyzeteket – és ezt nem a focira értjük.


Azonban itt jön a svédcsavar. A Telex és egy másik nyugati tényellenőrző sietve megmagyarázta, hogy az átlagos minőségű, mobiltelefonnal készült felvételről valójában azt kell gondolni, hogy nagyon rossz minőségű videó, és mivel itthon a kormánymédiában terjedt el, ezért hamisítvány.

Szerintük, ha a románok skandáltak egyáltalán valamit, akkor ukránul azt, hogy „Putin hujlo!” (Putyin egy faszfej!). Miért? Mert őket erre a rigmusra emlékeztetik az elhangzottak.

Ha az ember eléggé hunyorít, egyszer csak kiszúrja az orosz zászlót, és megijed a medvétől.
Ezt tényleg büntetni kell!

Ennek azért van jelentősége, mert Bukarest a NATO egyik szíve csücske, és kellemetlen lenne, ha az UEFA-nak eljárást kéne indítania a román szövetség ellen. Nem is tette meg. Ellenben a szerb szövetség ellen valószínűleg fog, mert a szurkolók az Angliával játszott meccsen a saját nemzeti lobogójuk mellé kitették a Eb-indulás jogától megfosztott oroszokét is (lásd a fenti képen).

A New York Times erről szóló cikke felhívta a figyelmet arra, hogy az UEFA szabályzata nem tiltja a nemzeti trikolorok használatát a stadionokban, csakis a provokatív zászlókét. Márpedig az orosz zászló a „szociopolitikai kontextust” elemezve valószínűleg ebbe a kategóriába esik.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét