Komoly fejtörést okoz a Nyugat számára Oroszország ázsiai szövetségépítése. A hétköznapokban lesajnált, katonai potenciálja miatt viszont mégiscsak rettegett Észak-Korea (KNDK) most Moszkva jóvoltából kitörhet az elszigeteltségből.


Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Itt fontos megjegyezni: amíg az ukrajnai háború eszkalációjára válaszul Washington és szatellitjei be nem vetették a szankciós fegyvert, az oroszok minden korábbi határozatot és ajánlást betartottak.

A Kreml értékelése szerint azonban a Nyugat sorozatosan megszegi, kijátssza, kiforgatja a nemzetközi szerződéseket. Csak akkor és annyiban tart tiszteletben bármiféle szabályt, amikor és amennyiben az az érdekeit szolgálja. Amikor meg nem szolgálja, akkor mindig megmagyarázza, hogy a „nagyobb jó” érdekében miért muszáj eltekinteni az alkalmazásuktól.

Végső soron pedig az államközi kapcsolatokban az ókori római mondáshoz tartja magát: Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

Na, ennek mostantól tényleg vége. Vlagyimir Putyin találkozója Kim Dzsongunnal, és az Átfogó Stratégiai Partnerségi Szerződés aláírása azt demonstrálja, hogy az oroszok szerint a jövőben a nemzeti önérdek érvényesítésének joga nem lehet kizárólag az Egyesült Államok privilégiuma.


Más megközelítésben pedig azt, hogy innentől egyetlen állam elszigetelését, egyetlen kormány megbuktatását, egyetlen ország megszállását sem legitimálhatja pusztán az, hogy az Egyesült Államok kormánya rámutat, és azt mondja: ezt az államot el kell szigetelni, azt a kormányt meg kell buktatni, amazt az országot pedig meg kell szállni a globális béke és biztonság érdekében.

Ne feledjük, az USA világszerte emberek tízmillióit kárhoztatta szenvedésre, és tartja nyomorban évtizedek óta, pusztán azért, mert nem hajlandóak fellázadni a vezetőik ellen, hogy egy győztes forradalom után a Washingtonban kiválogatott „liberális demokratákat” ültessék a helyükre.

De miről is egyezett most meg az orosz és az észak-koreai vezető?

A KNDK nagy érdeklődést mutat az egyedülálló orosz rakétatechnológiák iránt. Phenjan aktívan dolgozik űrprogramján, és Oroszország ebben is segíthet, akárcsak a hajóépítésben (beleértve a tengeralattjárókat is). Ugyanez a helyzet a repülés terén is.

Ezenkívül Moszkva – Putyin szerint – kész felajánlani Phenjan számára „sok érdekes projektet” a közlekedés és a mezőgazdaság területén. (Ne feledjük, Oroszország nemcsak a területét tekintve a világ egyik legnagyobb agrárországa.)


Észak-Koreának égető szüksége van a vasút- és autópálya-rendszer korszerűsítésére és bővítésére. Oroszországnak hatalmas tapasztalatai vannak e téren.

Ami pedig Észak-Koreát illeti, Phenjan hatalmas hadiipari komplexummal rendelkezik. Hadserege több ezer modern drónnal, kiváló önjáró tüzérségi rendszerrel, többféle rakétavetővel és taktikai rakétákból álló arzenállal van felszerelve. Ágyúik a hatótávolság és a pontosság tekintetében egyes orosz fegyverrendszereket is felülmúlnak.

Az oroszok utánpótlásával eddig nem voltak gondok, a KNDK hadianyaga tehát nem tűzoltást, hanem szintlépést jelentene a számukra Ukrajnában. Arra viszont a Nyugat hozzáállása miatt szükség van.

Egy konkrét példa: a 600 milliméteres (!!!) KN-25-ös többszörös rakétavető az amerikai elemzők szerint is páratlan erejű fegyver. Ez egyesíti egyrészt a többszörös rakétavetők, másrészt a műveleti-taktikai osztályú rendszerek tulajdonságait és képességeit. A 450 kg-os irányított lövedék repülési hatótávolsága akár 380 km is lehet, a találati pontossága pedig 0-10 méter.

Mindent összevetve tehát azzal, hogy a Nyugat egymásra tolta a Észak-Koreát és Oroszországot, utóbbiak nagyot nyernek, veszteni valójuk pedig nincsen. Ráadásul Moszkva lépése példát mutathat a globális Dél más államai számára is. A KNDK visszakerült a térképre.


1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét