Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott konfliktusban, és végleg veszíteni fog, ha nem történik változás – hangoztatta Dmitro Kuharcsuk, az Ukrán Fegyveres Erők 3. önálló rohamdandárja második rohamzászlóaljának parancsnoka a minap egy interjújában.

– Jelenleg vesztésre állunk. Ez nyilvánvaló. Területeket veszítünk, a legjobb embereket veszítjük el – idézte az MTI Kuharcsukot, aki az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjút.

Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!


A katonatiszt szerint most jutottak „a legkritikusabb szakaszba”, mert bekövetkezett az „elgyengülés pillanata”. Kifejtette, ebben a helyzetben „az emberek újra azt fogják hinni, hogy a fronton stabilizálódott a helyzet, (…) nincs egység a társadalomban”. Úgy vélekedett, hogy az Ukrán Fegyveres Erők „kizárólag a lövészárkokban lévő emberek lelkesedésére” támaszkodva tartják magukat, de már ők is nagyon kimerültek.

– Innen csak rosszabb lesz a helyzet, ha nem történik változás – tette hozzá.

– A lopakodó offenzíva, amelyet az ellenség jól csinál, nemcsak kellemetlen, hanem kritikus következményekkel járhat számunkra – figyelmeztetett. Szerinte az ukrán társadalom valójában nem vesz részt abban, ami történik.

– Nem azt mondom, hogy mindenkinek háborúba kell mennie, bár lehet, hogy előbb-utóbb mindenkinek kell, férfiaknak és nőknek egyaránt – fogalmazott. Mint elmondta, az emberek nem szeretnek kilépni a komfortzónájukból, beleértve a mentális komfortzónát is. Azt is megjegyezte, hogy nem látja a fokozott mozgósítás eredményét.


A lap kérdésére, hogy hol találják meg a mozgósítási forrást, azt válaszolta: „az irodákban”. Arról is beszélt, hogy az államnak át kellene gondolnia a polgárokhoz való hozzáállását, „teljesen meg kellene változtatnia szemléletét”. Akkor véleménye szerint „nem kell majd mobilizációs erőforrást keresni, az magától meglesz”.

– Ha ez nem történik meg, ha nem vonják le a következtetéseket, ha nem dolgoznak a hibákon, akkor ezt a háborút el fogjuk veszíteni – jelentette ki.

A nagy kérdés, hogy meddig akarják még az ukránok folytatni!? Azt biztosnak látszik, hogy az oroszok nem dobják be a törülközőt, mint ahogy az is, hogy az ukránok egyre nehezebben birkóznak meg a létszámgondokkal. Megszaporodtak az erőszakos mozgósításról, a komisszárok durvaságáról és az őket ért támadásokról szóló videók a közösségi és videómegosztó oldalakon.

De vajon meddig akarják ezt csinálni? Meddig akarja még az ukrán vezetés vágóhídra küldeni az embereket? S meddig bírják ezt idegekkel az ukrán emberek? Ez lesz a kulcskérdés!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét